Hoe lang kan de overheid nog maatregelen opleggen nu steeds meer mensen gevaccineerd zijn en de ziekenhuisopnames dalen?

Het Market Hotel aan de Grote Markt'. Volle terrassen zonder beperkingen, kan dat snel weer? Foto: Peter Wassing

Het demissionaire kabinet geeft vrijdag een nieuwe persconferentie over het coronavirus en de maatregelen die daarmee gepaard gaan. Hoelang kan de overheid zich nog bemoeien met de pandemie nu steeds meer Nederlanders gevaccineerd zijn en ziekenhuisopnames dalen.

Het hoger onderwijs mag volgens kabinetsbronnen rekenen op versoepelingen. Voor andere versoepelingen is het volgens het Outbreak Management Team (OMT) nog te vroeg.

Stappenplan in plaats van routekaart

Steeds prangender wordt de vraag hoe lang de overheid zich er nog tegenaan mag bemoeien nu steeds meer Nederlanders gevaccineerd zijn en ziekenhuisopnames dalen. Het is een vraag waar het kabinet nog mee worstelt. Vrijdagochtend spreken de bewindslieden erover tijdens de ministerraad. Knopen daarover zijn nog niet doorgehakt.

Demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge (Volksgezondheid) geven er vrijdagavond naar verwachting meer helderheid over. Het idee is om een nieuw stappenplan te presenteren. Voorheen heette dat ook wel een routekaart. Meermaals viel dat in duigen.

Deuren hoger onderwijs weer open

Het hoger onderwijs mag volgens ingewijden de deuren na de zomervakantie weer openen zonder dat studenten anderhalve meter afstand moeten houden. Wel gaan er gaan andere voorwaarden gelden, zoals een maximum van 75 studenten per collegezaal. Het vervallen van de anderhalve meter betekent dat studenten weer grotendeels op hun onderwijsinstellingen les kunnen krijgen.

Het afgelopen jaar hebben studenten grotendeels online onderwijs gekregen. Sommigen mochten een dag per week naar school of college voor fysieke lessen, maar moesten daar wel anderhalve meter afstand houden. Die regel vervalt, maar er worden wel andere coronaregels gehandhaafd. Of dat bijvoorbeeld mondkapjes zijn of verplicht regelmatig testen, is nog niet duidelijk.

Tot half september geen festivals

De overige coronamaatregelen – zoals het verbod op festivals en een sluitingstijd van middernacht voor de horeca – worden naar verwachting verlengd tot in ieder geval half september.

Wat evenementen betreft blijven de huidige maatregelen tot minstens half september in stand. Dat betekent dat festivals met maximaal 750 mensen mogen worden gehouden zo lang bezoekers een bewijs van een negatieve coronatest of vaccinatie kunnen laten zien. De 1,5 meter mag dan worden losgelaten.

Voor evenementen met een vaste zitplaats geldt dat een zaal of accommodatie tot tweederde van zijn maximumbezoekersaantal mag worden gevuld. Daar valt ook de Formule 1 in Zandvoort onder die gepland staat voor 3 tot 5 september.

Nieuws

Meest gelezen

menu