Hoe red je de tuin tijdens een hittegolf? Nou, niet door je gazon te sproeien

Met het aanhouden van de hittegolf krijgt de tuin het zwaar te verduren. Hoe kun je voorkomen dat planten door de brandende zon en de droogte het loodje leggen? Een aantal tips van kweker Abbing uit Zeist en Gerard van Buiten van de Botanische Tuinen uit Utrecht.

Gerard van Buiten (51), in het heetste stukje van de Botanische tuinen waar planten groeien die goed tegen hitte en droogte kunnen.

Gerard van Buiten (51), in het heetste stukje van de Botanische tuinen waar planten groeien die goed tegen hitte en droogte kunnen. Foto: Angeliek de Jonge

Steeds meer tuineigenaren ruilen de stenen in de tuin in voor planten en groen. Een kostbare investering die zorgt voor meer verkoeling in de tuin. Maar hoe voorkom je dat de planten verdrogen, verbranden of zelfs doodgaan?

Water is uiteraard het toverwoord, maar aangezien waterbedrijven in het hele land oproepen om de tuin minder te sproeien, is het volgens Paul Machielsen van Kwekerij en Tuincentrum Abbing in Zeist juist belangrijk om dat heel gericht te doen. ,,Je kunt beter gericht bij de stam water geven dan een tuinsproeier aanzetten of met de gieter van bovenaf. Zo zakt het water meteen naar de wortels.”

De planten gaan slap hangen

Bij veel mensen is het al bekend, maar Machielsen benadrukt nog maar eens dat overdag water geven nu uit den boze is. ,,Je kunt het beste of ’s ochtends vroeg voordat de zon schijnt water geven of ’s avonds als de zon onder is. Als je het overdag doet en de zon schijnt er op, dan verbranden de planten.”

Dat verbranden komt doordat het water met deze hitte snel uit de planten en de grond verdampt. ,,Dat kan heel snel gaan.” Maar als de planten na een dag in de felle zon slap hangen, is er volgens Machielsen nog geen reden tot paniek. ,,Veel planten zullen met deze hitte hangen. Dat ziet er zielig uit, maar als ze water hebben gehad dan zie je de planten al na een paar minuten weer rechttrekken.”

Plaats de hortensia nooit in de volle zon

Volgens Gerard van Buiten van de Botanische Tuinen Utrecht van de Universiteit Utrecht begint het hittebestendig maken van een tuin al bij de aanleg. ,,Vaak worden planten op de verkeerde plek in de tuin gezet of wordt er niet gekeken naar het soort grond. Veel mensen klagen nu over verbrande hortensia’s. Dat betekent dus dat de plant niet op de goede plek staat. Een hortensia staat van nature nooit in de volle zon, maar aan een bosrand.”

Research over de grond en standplaats voorkomt achteraf, en nu tijdens een hittegolf, veel frustratie én geld. ,,Ik woon in Maarssenbroek en mijn tuin is opgespoten zand. Dat betekent dat planten weinig water uit de grond kunnen halen. Als ik bloeiende plantjes koop, dan zal 50 tot 90 procent het afleggen. Dus moet je kijken naar planten die lange hitte en droogte gewend zijn. Zo heb ik een mooie rotstuin.”

Plant met zilvergrijs behaard blad kan in de zon

Van Buiten hanteert de vuistregel: zilvergrijs behaard blad. ,,Dan weet je bijna zeker dat het een plant is voor droge zonnige plekken. Dat is hun zonnebrand. Een bekende is de ezelsoor, maar ook de lavendel. Vaak geuren deze planten ook sterk.”

De beheerder van de botanischre tuin heeft meer tips. ,,Maak een wandeling door de buurt en kijk bij je buren welke planten het goed doen. Als je water geeft, eerst even de grond los schoffelen dan neemt de grond het water beter op. Door de hitte wordt het vaak een droge plaat waar het water vanaf glijdt. Een andere tip is de grond bedekken met grind of boomschors. Die zorgen ervoor dat de bodem minder snel uitdroogt omdat ze het water vasthouden.”

Geel gras is na een bui zo weer groen

Volgens Van Buiten kun je beter één keer in de week goed water geven, dan elke dag een beetje. ,,Dan dringt het water dieper door. Als een plant een goede standplaats heeft, heeft ‘ie weinig water nodig. We merken nu hoe belangrijk het is om zuinig met water te zijn en dus kunnen we beter vooraan beginnen en zorgen dat we de juiste planten kopen.”

En het gras? Volgens beide tuinexperts moeten alle graseigenaren accepteren dat hun geliefde gazon met dit weer geel wordt. Machielsen: ,,Ik vind het onzin om een gazon te sproeien. Dat is zonde van het water. Laat maar bruin worden.” Van Buiten: ,,Als we weer een flinke regenbui hebben gehad, is het gras zo weer groen. Dat herstelt snel.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu