Hoe staat het met de coronamaatregelen in populaire vakantielanden zoals Spanje, Duitsland en Frankrijk?

Nu er steeds meer prikken worden gezet, komen aanlokkelijke buitenlandse reizen dichterbij. Wat is er straks mogelijk in de meivakantie? De situatie in de acht populairste vakantielanden op een rijtje.

Barcelona.

Barcelona. Foto: ANP/HH

Vooralsnog heeft de Nederlandse overheid voor alle landen een oranje reisadvies ingesteld, wat inhoudt dat alle niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden. Dat duurt in principe tot en met 15 mei. Maar hoe staan de bestemmingen er zelf in?

Duitsland

Een reisje naar onze oosterburen in de meivakantie (van 1 tot en met 9 mei) wordt een lastig verhaal. Toeristische reizen zijn namelijk nog tot ten minste 12 mei verboden. Als je toch de grens passeert, moet je een negatieve test kunnen tonen. Ook moeten Nederlanders die langer dan 24 uur in het land zijn, zich online aanmelden. Bij een verblijf dat langer dan drie dagen duurt, is een quarantaine van minimaal vijf dagen verplicht.

Eenmaal in Duitsland verschillen de regels per gebied. In plaatsen met lage besmettingscijfers zijn de niet-essentiële winkels en musea bijvoorbeeld open, in de brandhaarden niet. Alleen supermarkten, drogisterijen, apotheken en banken zijn overal open. De horeca is wel gesloten, enkel afhalen is toegestaan. In openbare ruimtes (het ov, openbare gebouwen en winkels) is een medisch mondkapje verplicht. Huis-tuin-keukencreaties worden niet geaccepteerd.

 

De starttijd van de avondklok wordt in Duitsland wel wat verschoven, van 21.00 naar 22.00 uur. Daar staat een wetswijziging met een strengere ’noodrem’ tegenover, die waarschijnlijk woensdag in de Bondsdag wordt aangenomen. Daarmee kan de federale regering in brandhaardregio’s ingrijpen. Als het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen drie dagen lang boven de honderd uitkomt, moeten scholen bijvoorbeeld hun deuren sluiten.

Duitsland vaccineert momenteel in een vergelijkbaar tempo als Nederland. Het aandeel van het aantal toegediende vaccindoses op het totale inwonertal bedraagt 26,7 procent, volgens Our World in Data, tegenover 26,8 procent in ons land.

Frankrijk

Wie dolgraag naar Frankrijk wil, moet nog geduld hebben. In het land geldt sinds 3 april een strenge lockdown, die tot zeker begin mei duurt. Toeristen zijn niet welkom. De Fransen mogen zich niet meer dan tien kilometer van hun woonhuis begeven en moeten tussen 19.00 en 06.00 uur binnenblijven. Mensen mogen ook enkel voor essentiële zaken naar buiten, zoals boodschappen en werk.

Zakenreizigers moeten een gezondheidsverklaring invullen. Daarin dienen ze aan te geven of ze in de afgelopen twee weken in contact zijn geweest met mensen die vermoedelijk besmet zijn of dat ze zelf symptomen hebben. Ook is een negatieve PCR-test verplicht. Er geldt een mondkapjesplicht in openbare gebouwen en in Parijs zelfs op straat. Los van de richtlijn om een meter afstand te bewaren, wordt fietsers en hardlopers aangeraden maar liefst tien meter afstand te houden.

 

Op dit moment zijn niet-essentiële winkels gesloten. Alleen essentiële winkels en boekhandels zijn open, net als campings. Cafés en andere horecagelegenheden blijven voorlopig dicht.

Begin mei wordt de lockdown naar verwachting afgezwakt en zal onder meer de tienkilometerregel vervallen, schrijft persbureau AFP. Toeristische tripjes zitten er dan nog niet in. Half mei zou de horeca weer open kunnen. De Tour de France moet mogelijk ook worden verplaatst. De wielerronde zou eind juni beginnen, maar waarschijnlijk worden evenementen pas weer vanaf half juli toegestaan.

Met ruim 25 procent aan vaccindoses op basis van het inwonertal ligt Frankrijk nog iets achter op Duitsland en Nederland.

Spanje

Spanje is als een van de weinige Europese landen wél beperkt toegankelijk voor toeristen, volgens de ANWB. Wel zijn er een aantal voorwaarden. Zo moet je een negatieve PCR-test kunnen overleggen van maximaal drie dagen oud, tenzij je met de auto komt (maar daarvoor moet je in principe via Frankrijk, waar doorreizen niet is toegestaan voor toeristen).

Wel is het verboden om tussen Spaanse regio’s te reizen en geldt voorlopig een avondklok van 23.00 tot 06.00 uur. De horeca is bijna overal overdag open, iets wat recent bijvoorbeeld hordes Duitsers naar Mallorca lokte. Musea en attractieparken zijn beperkt open, terwijl feesten in discotheken en nachtclubs er nog niet in zit.

Wie een peuk wil opsteken, moet oppassen. Er geldt in Spanje een rookverbod in de open lucht indien er minder dan twee meter afstand is op straat en terrassen. Mondkapjes zijn zowel binnen als buiten verplicht.

De Spanjaarden prikken intussen stevig door. Momenteel ligt het vaccinatiepercentage op 27,5.

Italië

Ook in Italië zijn toeristen volgens de ANWB nog welkom, al is het beperkt. Hier gelden eveneens strenge voorwaarden. In alle binnenruimtes en op sommige plekken op straat moet een mondkapje worden gedragen. Zelfs handschoenen zijn in sommige winkels verplicht.

In sommige regio’s is nog sprake van een strenge lockdown. Daardoor mag in de avonduren niemand buiten een straal van dertig kilometer reizen. Om te voorkomen dat je in quarantaine moet, is een test voor aankomst verplicht. De maatregelen verschillen regionaal. Zo zijn de niet-essentiële winkels in de regio’s Sicilië, Lombardije en Bolzano nog gesloten.

 

De Italiaanse premier Mario Draghi maakte dinsdag wel versoepelingen bekend. In de zogeheten gele en oranje zones (waar relatief minder besmettingen zijn) gaan alle scholen weer open en vanaf 1 mei kunnen in de gele zones zelfs maximaal duizend fans de stadions weer in. Ook in restaurants en cafés kun je vanaf volgende week weer lunchen en ’s avonds eten, maar alleen buiten en tot 21.00 of 21.30 uur. De avondklok vanaf 22.00 uur blijft namelijk gehandhaafd. Musea, bioscopen en theaters gaan dan ook weer open. Op 15 mei kun je weer in buitenzwembaden terecht en vanaf 1 juni zijn activiteiten in sportzalen mogelijk. Voor het reizen wil Italië een vaccinatiepaspoort invoeren volgens het EU-model.

Met 25,7 procent is hier ook al behoorlijk gevaccineerd.

België

Onze zuiderburen zijn eveneens aan het versoepelen geslagen. Sinds maandag is het reisverbod voor niet-essentiële reizen opgeheven. Wel geldt nog een negatief reisadvies voor niet-noodzakelijke reizen. Nederlanders die dat doen, moeten zich op de eerste dag laten testen en daarna zeven dagen in quarantaine. Daarna volgt er weer een test en wordt de quarantaine eventueel verlengd. Er wordt geen uitzondering gemaakt voor gevaccineerde reizigers.

Inmiddels zijn ook de scholen weer opengegaan. Vanaf maandag mogen mensen daarnaast buiten weer samenkomen in groepen van maximaal tien personen, terwijl ook een bezoekje aan contactberoepen als de kapper en schoonheidsspecialist mogelijk is. Vanaf 8 mei mogen de terrassen open, net als pretparken en professionele rommelmarkten.

Wie naar België gaat, doet er goed aan een mondkapje mee te nemen. Dat is verplicht in het ov, op de luchthavens, in winkels en in andere openbare gebouwen. Niet-essentiële winkels zijn open op afspraak voor maximaal twee personen per gezin. Essentiële winkels kun je gewoon zonder afspraak bezoeken. Wie een biertje wil halen, moet dat voor 20.00 uur doen, daarna geldt er een verbod op alcoholverkoop. Ook is er tot 8 mei een avondklok, die om middernacht ingaat. In Brussel geldt de spertijd al vanaf tien uur ’s avonds.

Hotels zijn gewoon open, net als campings en vakantieparken. De binnenrestaurants en cafés blijven vooralsnog wel gesloten. Qua prikken staat het land met 26,4 procent ook in de Europese middenmoot.

Oostenrijk

Terwijl skiliefhebbers toch al het wintersportseizoen in het water zagen vallen, zijn de Oostenrijkse vooruitzichten nog niet overweldigend gunstig. Toeristen zijn momenteel niet toegestaan. Het land is wel voorzichtig aan het versoepelen. In Vorarlberg mochten halverwege maart restaurants en culturele instellingen weer open. In de rest van het land zijn restaurants en cafés echter nog dicht, net als theaters. Musea en dierentuinen zijn wel overal open. Bovendien geldt een avondklok vanaf 20.00 uur. Als je toch afreist, moet je je registreren en tien dagen in quarantaine, en heb je een testbewijs nodig.

Pas vanaf half mei – dus na onze meivakantie – volgen duidelijke versoepelingen, stelde bondskanselier Kurz deze week. Dan kunnen de horeca-, cultuur- én toerismesector volgens hem weer open. Tegen het eind van april moeten alle 65-plussers geprikt zijn en eind mei de 50-plussers. Het vaccinatiepercentage bedraagt in Oostenrijk al 27,9.

Groot-Brittannië

Met het verbluffende vaccinatietempo in Groot-Brittannië (33 miljoen mensen hebben al minimaal een eerste prik gehad, de helft van de bevolking) zou je verwachten dat Nederlanders er inmiddels welkom zijn. Maar dat valt tegen. Het is niet de bedoeling dat toeristen de zeeën oversteken. Wie toch in Groot-Brittannië moet zijn, dient een negatieve test te laten zien en in quarantaine te gaan. Er zijn grenscontroles, terwijl het vliegverkeer beperkt is.

 

Dankzij de prikmachine kon er wel worden versoepeld. Sinds 12 april zijn alle winkels weer open, net als de terrassen. Hotels en guesthouses zijn enkel toegankelijk voor zakenreizigers. Ook campings zijn inmiddels weer open, net als musea, attracties, bibliotheken, dierentuinen en drive-in bioscopen. Een bezoek brengen aan de sportschool en de kapper is eveneens mogelijk. Mondkapjes blijven verplicht in de openbare ruimte en in de horeca. Qua afstand houden rekenen de Britten nog ruimer dan hier: twee meter is de norm.

Op de Britse routekaart is de volgende stap evengoed pas op 17 mei gepland. Maar dan kun je wel gelijk binnen in de pub terecht. Dat zou ook de vroegste datum worden om niet-essentiële internationale reizen toe te staan. Premier Johnson benadrukte half april dat hij ’goede hoop’ heeft, maar ook ’geen valse hoop’ wilde creëren.

Griekenland

De Fieldlab-vakantie naar Rhodos is vooralsnog de enige mogelijkheid gebleken voor Nederlandse toeristen om naar Griekenland te gaan. Maar er is licht aan het einde van de tunnel. Sinds dinsdag bestaat er niet langer een quarantaineplicht voor mensen uit andere EU-landen en Britten en Amerikanen. Dat is volgens een regeringswoordvoerder de voorbereiding op de terugkomst van toeristen. Het land is daarmee volgens de ANWB nu al beperkt toegankelijk voor toeristen, wat ook in de meivakantie geldt.

Per 14 mei gaan de grenzen voor hen officieel open. De regel is dat zij het land binnen mogen met óf een negatieve testuitslag, óf een bewijs van vaccinatie óf een bewijs dat ze immuun zijn door een eerdere coronabesmetting. De nood is hoog in het Mediterrane land, omdat ongeveer een vijfde van de economie en werkgelegenheid met toerisme samenhangt.

In Griekenland is evengoed nog een lockdown van kracht. Alle restaurants en cafés zijn gesloten, net als niet-essentiële winkels, terwijl je ook bij theaters, bioscopen en musea voor een dichte deur zult staan. Accommodaties zijn wel open, maar een mondkapje is verplicht. Ook geldt er nog een avondklok vanaf 21.00 uur.

Met een vaccinatiepercentage van 24,4 lopen de Grieken ook iets achter op ons land. Ze hebben wel een trucje bedacht: de bevolking van 69 eilanden wordt snel volledig geprikt. Als eind april iedereen daar immuun is, kunnen de toeristen echt toestromen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu