Hoe vliegtuigspotter Menno de herfstvakantie van de koning binnen 3 uur verstierde: 'De Oranjes zijn niet blij met mij’

Hij maakt er al jaren een sport van om de vliegreizen van koning Willem-Alexander tot in detail in kaart te brengen. De vakantieblunder die het Koningshuis vrijdag in ernstige verlegenheid bracht, is voor hem de kers op de taart. ,,Ik was de eerste in Nederland die het regeringsvliegtuig van de Oranjes opmerkte. Daarna ging het balletje pas rollen”, zegt regeringsvliegtuigspecialist Menno Swart trots tegen deze nieuwssite.

Het regeringsvliegtuig waarmee het koninklijk gezin naar Griekenland vloog en binnen een dag terugkeerde.

Het regeringsvliegtuig waarmee het koninklijk gezin naar Griekenland vloog en binnen een dag terugkeerde. Foto: ANP/Rob Engelaar

Iets langer dan drie uur. Het moet voor koning Willem-Alexander het kortste vakantiereisje van zijn leven zijn geweest. Na vele felle reacties uit de Tweede Kamer en op sociale media voelde het koninklijk paar zich genoodzaakt om direct een einde aan hun zonovergoten vakantie te maken. ,,We zien de reacties van mensen op berichten in de media. En die zijn heftig, en die raken ons”, verklaarden Koning Willem-Alexander en koningin Maxima in een gezamenlijk statement.

Dat wakkerde zijn nieuwsgierigheid alleen maar aan

Het regeringsvliegtuig, een Boeing 737, landde vrijdagmiddag rond 17.15 uur Nederlandse tijd op het vliegveld van Athene. De jet werd eerder op de dag door een verslaggever gespot bij een van de zwaarbeveiligde hangars van Schiphol. De journalist in kwestie, vliegtuigspecialist Menno Swart, vermoedde meteen dat het om de koning en zijn gezin ging. ,,Ik hield in mijn bericht op Twitter bewust een slag om de arm, omdat ik het gezin niet heb zien instappen. Maar met het oog op de herfstvakantie wist ik bijna zeker dat de koning zijn meisjes mee zou nemen op vakantie.”

Swart plaatste een foto van het toestel op Twitter, en nam vervolgens contact op met het ministerie en de Rijksvoorlichtingsdienst. Die gaven niet thuis. ,,Zoals je weet doen we over het Koninklijk Huis geen uitspraken”, kreeg hij te horen van een woordvoerder. Dat wakkerde zijn nieuwsgierigheid alleen maar aan, zegt hij. ,,Ik vind het zo fascinerend dat er altijd zo mysterieus over de reisjes van het koninklijk gezin wordt gedaan. Dat er een geheim achter schuilt. Niemand weet wanneer ze op reis gaan, en waarheen. Ik vind dat dus boeiend. Sommige mensen verwijten mij dat ik jaloers zou zijn, maar ik zie dit gewoon als nieuws.” Daaraan toevoegend: ,,Ok, vooruit, ik ben stiekem wel een klein beetje jaloers, natuurlijk.”

 

Het vuurtje opgestookt

Zijn intuïtie liet Swart in elk geval niet in de steek. Het nieuws van de abrupt afgebroken vakantie van de Oranjes domineerde vrijdag de hele avond de nieuwskanalen en ging zelfs de landsgrenzen over. ,,Je kunt wel zeggen dat ik het een zetje heb gegeven. Dat ik het vuurtje heb opgestookt”, grijnst de vliegtuigspecialist. ,,Ik wist ook meteen dat dit het hele land over zou gaan. Iedereen voelt aan dat dit gewoon heel onhandig is.” Het verbaast Swart dat er schijnbaar niemand is geweest die de koning heeft gewaarschuwd voor het negatieve beeld dat kan ontstaan. ,,Dat valt hun adviseurs zeker te verwijten, waar waren die dan in dit verhaal?”

Swart vermoedt dat Willem-Alexander na de ophef van gisteren niet zo blij met hem is. Dat zou niet voor het eerst zijn. ,,Ik heb de koning eerder nogal geïrriteerd gekregen nadat ik hem per ongeluk had aangezien voor iemand anders. Dat had ik op Twitter geplaatst, en dat had hij kennelijk gezien. Tijdens een staatsbezoek zag hij mij en kwam hij daar nog op terug, met een licht cynische ondertoon. Geeft allemaal niks hoor, maar hij zal dus opnieuw niet zo blij met mij zijn, vermoed ik.”

Ondertussen druppelen de interview-aanvragen bij Swart binnen. Aan tafel bij Jinek werd even zijn naam genoemd. ,,Altijd leuk, het is toch een bepaalde vorm van erkenning. Ik ben zelf al een tijdje bezig met een podcast over dit onderwerp. En ik kan je vertellen, vandaag wordt het een feestuitzending. Natuurlijk had ik gisteren het liefst bij Jinek of op OP1 gezeten, maar hé, je kunt niet alles hebben”, zegt Swart met een knipoog.

Kritiek in Tweede Kamer

In de Tweede Kamer klinkt de roep om uitleg van minister-president Mark Rutte steeds harder. Dat de koning zijn vakantie afbreekt, kan op instemming rekenen. Kamerlid Joost Sneller van D66 noemt het ‘een verstandig besluit’ dat de koning direct terugkeert. ,,Het is goed dat de koning zich rekenschap geeft van alle Nederlanders die zich inspannen om samen corona te overwinnen. Het was beter geweest als de premier de koning hiervoor behoed had.”

PvdA’er Attje Kuiken is blij dat de koning nu ook inziet dat zijn vakantie ‘geen goed voorbeeld’ was. ,,De vraag is nu waarom de premier in zijn ministeriële verantwoordelijkheid de koning hier niet voor heeft behoed, terwijl hij deze week alle Nederlanders nog opriep om terughoudend te zijn met vakanties.”

GroenLinks-leider Jesse Klaver wil van Rutte weten of die wist van de vakantieplannen van de koning, en zo ja, waarom hij die niet heeft ontraden. Dat de koning naar Griekenland vertrok noemt hij ‘een inschattingsfout’, zijn onmiddellijke terugkeer het ‘enige juiste besluit’.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu