Hoe zit het nou met de avondklok en de coronanoodwet? Bekijk hier het minicollege van noodrechtspecialist Adriaan Wierenga

De avondklok wordt naar verwachting dinsdagavond met drie weken verlengd. Maar hoe was dit juridisch geregeld? En hoe zit het met de andere coronamaatregelen? Noodrechtspecialist Adriaan Wierenga legde het uit in een minicollege tijdens de Publieksacademie voor de Rechtspraak.

Vorige week won protestgroep Viruswaarheid een zaak van de Nederlandse staat. De avondklok moest van tafel, oordeelde de rechter. De juridische basis voor de maatregel zou niet deugen. Het gerechtshof besloot vervolgens de avondklok te handhaven, tot een uitspraak zou komen in het hoger beroep dat de overheid kort erop aanvroeg.

De rechter doet eind deze week uitspraak in het hoger beroep. In de tussentijd is de Tweede Kamer en Eerste Kamer akkoord gegaan met een sterkere juridische basis voor de avondklok, waardoor deze ook in de toekomst gehandhaafd kan blijven.

Publieksacademie voor de rechtspraak

De Publieksacademie voor de Rechtspraak is een initiatief van deze krant, de Rechtbank Noord-Nederland, het Openbaar Ministerie en de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds november 2014 worden lezingen gehouden over thema’s uit de rechtspraktijk. Maatregelen rond het coronavirus maken de lezingen met publiek momenteel onmogelijk. Om die reden is nu gekozen voor een publieksacademie online.

Nieuws

Meest gelezen

menu