Hoeveel mensen zijn er in jouw woonwijk gevaccineerd tegen corona? Kijk en klik op deze kaart van Drenthe en Groningen

Foto: ANP

De vaccinatiegraad verschilt enorm per woonwijk in Groningen en Drenthe. Dat blijkt uit nieuwe cijfers over de coronavaccinaties op wijkniveau.

Deze week publiceerde het RIVM voor het eerst cijfers per woonwijk. Ze laten zien dat de verschillen niet alleen groot zijn tussen de gemeenten onderling, maar ook binnen die gemeenten.

Koplopers en hekkensluiters

De vaccinatiegraad loopt uiteen van minder dan 60 procent in dorpen als Ter Apel, Nieuweroord en de Delfzijlster woonwijk Tuikwerd, tot 90 procent in Eelderwolde en Oud-Annerveen. De laagste score is met 37 procent voor Blankenstein in Meppel, maar dat is een bedrijventerrein waar weinig mensen wonen.

Zo’n 7 procent geprikten blijft voor huisarts onder de radar

De vaccinatiecijfers per wijk wijken af van de cijfers op het coronadashboard. Niet iedereen die zich heeft laten prikken bij de huisarts heeft toestemming gegeven om dat te laten registreren. Het gaat om ongeveer 7 procent van alle geprikten, zegt RIVM-woordvoerder Willem van den Oetelaar. Het coronadashboard maakt gebruik van completere aantallen.

Vaccinatietempo neemt af

De vaccinatiecijfers per woonwijk zijn van 31 januari. Ze lopen dus iets achter op de actualiteit, maar ze geven niettemin een goed beeld van de lokale verschillen. Volgende week zal de kaart er niet plotseling heel anders uitzien.

Immers, zo hard gaat het niet meer met de vaccinatiecampagne. De meeste mensen hebben hun reguliere prikken wel gehad. Begin dit jaar zetten de GGD in Drenthe en Groningen nog meer dan 130.000 prikken per week. Nu is dat teruggelopen tot ruim 10.000 per week.

Geen boosterprikken

De cijfers hebben betrekking op de reguliere vaccinaties (1 met Janssen of 2 met een ander vaccin). De boosters zitten er niet in. Op termijn worden de boosterprikken wel meegenomen, zegt Van den Oetelaar. ,,Maar voorlopig nog niet, die gegevens hebben we nog lang niet volledig verwerkt.”

De vaccinaties per woonwijk worden eens per week geactualiseerd. Volgende week woensdag komt het RIVM met een update.

Nieuws

menu