Honderden basisscholieren nog steeds spoorloos

Basisscholen zijn sinds 12 mei weer gedeeltelijk open. Foto: Bart Hoogveld

Naar schatting vijfhonderd basisschoolleerlingen zijn sinds de heropening van de scholen nog altijd zoek. Dat meldt de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) na een peiling onder duizend directeuren in het basisonderwijs en speciaal onderwijs.

Begin april waren 5200 leerlingen nog uit beeld. Scholen deden er volgens de AVS van alles aan om in samenwerking met leerplichtambtenaren de leerlingen te vinden. Zo zijn ze langs huizen gegaan, zijn brieven gestuurd, is gebeld en zijn ouders van andere leerlingen ingezet, zegt een woordvoerder. In veel gevallen lukte het leerlingen terug te vinden, aldus de vereniging.

Van de basisscholen heeft 97 procent nu alle leerlingen weer in beeld. Ruim 3 procent van de scholen heeft te maken met gemiddeld twee tot drie leerlingen waarmee geen contact is en waarvan de school dus niet weet waar ze zijn.

Meerdere kinderen

,,Het gaat alleen over leerlingen die zijn ingeschreven op school. Op veel scholen betreft het meerdere kinderen uit één gezin’’, zegt AVS-vicevoorzitter Ingrid Doornbos.

Wat er met de kinderen is gebeurd, is onduidelijk, vertelt een AVS-woordvoerder. Sommige schoolleiders geven aan dat dit soort dingen in de normale situatie soms ook gebeuren. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om vluchtelingengezinnen die worden uitgezet en in een keer zijn verdwenen, of om mensen die vanwege schulden onderduiken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu