Hoogwaterpiek verlaat Limburg maandagmorgen

Foto: ANP

De hoogwatergolf in de Maas verlaat Limburg maandagmorgen, verwacht Rijkswaterstaat. De piek bereikt Belfeld en Venlo zaterdagmiddag en zondagochtend de gemeente Mook en Middelaar, op de grens van Limburg en Gelderland. De gemeente Mook en Middelaar heeft een noodverordening ingesteld en dreigt met boetes voor mensen die in gebieden komen waar ze niets te zoeken hebben.

De waterstand in de Maas bij Sint Pieter bij Maastricht is sinds donderdagavond dalend. Donderdagavond bereikte de rivier de hoogste stand met een afvoer van 3260 kubieke meter per seconde. Dat was de hoogste stand die de rivier ooit heeft bereikt sinds in 1911 met metingen is begonnen. Alleen in 1926 en 1993 kwam de afvoer ook net voorbij de 3000 kubieke meter per seconde. Zondag zal de afvoer bij Sint Pieter al gedaald zijn tot onder de 1500 kubieke meter per seconde volgens Rijkswaterstaat.

Het Watermanagementcentrum van Rijkswaterstaat denkt dat het de komende week droog blijft in Limburg. Volgend weekend kan het weer gaan regenen, maar pas vanaf 27 juli worden grotere hoeveelheden regen voorzien en valt er 30 tot 50 millimeter water. Dat levert naar verwachting geen nieuwe problemen op, want ook de afvoer van regenwater uit België en Frankrijk is aan het dalen.

Rijkswaterstaat heeft de stuw bij het Brabantse Lith zaterdag laten zakken om het Maaswater de ruimte te geven. De keersluis bij Heumen in Gelderland is gesloten en de sluis bij Weurt bij Nijmegen is gestremd. Deze sluis vormt de toegang van de Maas naar de Waal, waar het vanaf dit weekeinde ook hoogwater is.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu