Houden we nog wat over in de portemonnee? Deze vaste lasten stijgen dit jaar (+poll)

Volgens het kabinet krijgt vrijwel iedereen dit jaar meer te besteden. De nettolonen gaan omhoog en de gemiddelde koopkracht stijgt met 1,5 procent. Toch wordt het leven ook duurder. Een aantalkostenposten op een rij.

De kans is groot dat de woonlasten dit jaar stijgen. Die lasten bestaan uit de afvalstoffenheffing, de rioolheffing en de onroerendezaakbelasting. Voor huiseigenaren stijgen de kosten gemiddeld met 4,3 procent, voor huurders met 5,4 procent. Dit blijkt uit cijfers van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO).

Woonlasten gaan omhoog

De gemeentelijke woonlasten stijgen vooral doordat het Rijk de afvalstoffenbelasting met 139 procent verhoogt. Gemeenten rekenen die extra kostenpost door aan hun inwoners via de afvalstoffenheffing.

Het COELO onderzocht de tarieven van 37 gemeenten. Huiseigenaren betalen dit jaar in totaal gemiddeld 702 euro, 29 euro meer dan vorig jaar. De lasten zijn het laagst in Den Haag (563 euro) en het hoogst in Enschede (854 euro). Amsterdam kent met 11,3 procent (66 euro) de sterkste stijging, Nijmegen met -2,2 procent (16 euro) de grootste daling.

Huiseigenaren betalen dit jaar 702 euro aan woonlasten

Huurders betalen geen onroerendezaakbelasting, maar wel afvalstoffenheffing en soms rioolheffing. Zij betalen gemiddeld 347 euro, 18 euro meer dan in 2018. In Nijmegen betalen ze het minst (40 euro) en in Zaanstad het meest (571 euro). Hun woonlasten stijgen het sterkst in Haarlem (18,2 procent, 59 euro) en dalen het meest in Assen (-4,4 procent, 17 euro).

Legestarieven van gemeenten stijgen

Per 1 januari zijn verschillende gemeentelijke diensten duurder geworden. Wie een nieuw paspoort nodig heeft, betaalt nu maximaal 71,37 euro. Vorig jaar bedroeg de maximumprijs nog 65,30 euro. Een identiteitskaart mag maximaal 56,83 euro kosten; een stijging van 5,78 euro ten opzichte van 2018.

Het rijbewijs is slechts ietsje duurder, ruim 30 cent, van 39,45 euro naar 39,78 euro. In een aantal grote steden is de parkeervergunning fors duurder geworden, blijkt uit een steekproef van de Vereniging Eigen Huis. In Utrecht kost een vergunning nu 342 euro, een prijsverhoging van 66 euro.

Stoken op gas gaat (meer) geld kosten

Ook de energierekening stijgt dit jaar aanzienlijk. Energieleveranciers verhogen hun tarieven en het kabinet verhoogt de belasting op aardgas met 4 cent per kubieke meter. Hiermee wil de overheid mensen stimuleren minder gas te gebruiken of zelfs gasloos te gaan wonen.

Daarnaast verlaagt het kabinet de heffingskorting op de energiebelasting. In plaats van 373,33 euro ontvangen we dit jaar 311,63 euro korting op deze belasting. Hierdoor stijgt de jaarrekening met zo’n 60 euro.

De overheid schat dat door deze maatregelen een gemiddeld huishouden 130 euro meer kwijt is aan energie. Vergelijkingssite Independer verwacht dat de energierekening bijna 146 euro hoger uitvalt. Volgens de Vereniging Eigen Huis ligt dit bedrag rond de 160 euro.

Het btw-tarief gaat van 6 naar 9 procent

De meest in het oog springende maatregel is de verhoging van het btw-tarief met 3 procentpunt naar 9 procent. Dat maakt onder meer boodschappen en reizen met de trein duurder. Ook bij de kapper en in de horeca is dat goed te merken. Sommige bedrijven verhogen hun prijzen met meer dan 3 procent.

Zo stijgen de ‘Unlimited’ abonnementen van bioscoopketen Pathé met 5 procent van 20 naar 21 euro en van 28 naar 29,50 euro per maand. Concurrent Vue Cinemas verhoogt de prijs van het onbeperkt-abonnement met 50 cent naar 19,50 euro, een verhoging van bijna 3 procent. De prijs van de reguliere tickets volgt bij beide bioscopen netjes de btw-verhoging.

Supermarkten lijken hun prijzen vooralsnog nauwkeurig te verhogen, zo blijkt uit een analyse van inprijsverhoogd.nl, dat dagelijks de prijzen van supermarkten controleert. Tussen december en begin januari stegen die met gemiddeld 3 procent. De overheid schat dat door de verhoging van het lage btw-tarief huishoudens dit jaar zo’n 300 euro extra aan btw kwijt zijn.

Autorijden wordt een beetje duurder

Automobilisten zijn dit jaar enkele euro’s tot een paar tientjes meer kwijt aan wegenbelasting, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Hoe groot de stijging is, hangt af van het type auto en verschilt per provincie.

Voor autobezitters in Zeeland stijgen de tarieven het meest. Die betalen maar liefst 8,3 procent meer dan in 2018. Voor een benzineauto van 1200 kilo betaalt een Zeeuw 608 euro, 20 euro meer dan een jaar eerder. Zeeuwse dieselrijders in dezelfde gewichtsklasse zijn 1248 euro kwijt. Voor hen stijgt het tarief met 32 euro.

Noord-Hollanders zijn het goedkoopst uit. Benzinerijders betalen 552 euro (een stijging van 4 euro) en dieselrijders 1188 euro (een stijging van 12 euro). Drenten mogen het diepst in de buidel tasten. Zij betalen 616 euro voor benzineauto’s en 1256 euro voor diesels, een stijging van respectievelijk 4 en 12 euro.

Ook tanken is duurder, omdat de overheid de accijns op autobrandstoffen heeft verhoogd. Benzinerijders zijn gemiddeld per tankbeurt van 40 liter 45 cent duurder uit, berekende de belangenvereniging UnitedConsumers. Voor diesel en lpg moet per tankbeurt respectievelijk 28 en 10 cent meer worden neergeteld.

Nieuws

menu