Hugo de Jonge trekt boetekleed aan voor mondkapjesdeal. Grote berg Whatsappberichten vrijgegeven

Foto: ANP / PETER HILZ

Minister Hugo de Jonge trekt in een uitlegbrief over de mondkapjesdeal met Sywert van Lienden schoorvoetend het boetekleed aan. Hij had melding moeten maken van zijn contacten met de mondkapjeshandelaar, ziet hij in middels in. En erkent dat hij daar ’onvoldoende op heeft toegezien’. Hij ’betreurt’ de gang van zaken.

De CDA-minister wacht donderdag een stevig debat over zijn handel en wandel als coronaminister. Aanvankelijk deed hij het voorkomen alsof hij niets van doen had met de mondkapjesdeal, maar uit WhatsAppgesprekken kwam naar voren dat hij zich er wel degelijk mee heeft bemoeid.

Deze week werd bovendien duidelijk dat de bewindsman ook zijn privémail heeft gebruikt voor zakelijke berichten. Dat druist in tegen regels voor kabinetsleden.

De Tweede Kamer wil het naadje van de kous weten. Deed De Jonge aan cliëntelisme en probeerde hij via het gebruik van zijn privémail de WOB-procedure te omzeilen, zijn vragen die breed in de Kamer leven.

Knuffelen

Bij de uitlegbrief van De Jonge heeft hij een grote berg aan WhatsAppberichten en e-mails van toen gedaan. Ook de WhatsAppberichten van zijn politiek assistent, die eveneens contact had met Van Lienden, zitten erbij.

Uit de stapel aan nieuwe gegevens blijkt onder andere dat De Jonge via WhatsApp contact heeft met een niet nader benoemde ambtenaar. De ambtenaar schrijft: „Hugo. Op jouw verzoek ben ik gaan knuffelen met Sywert. Dat is bijna een dagtaak.” De Jonge antwoordt: „Top, dank!”

Beeldvorming

In de berichten valt wederom te zien dat De Jonge zich vaak druk maakt om beeldvorming. Hij oppert dat iemand met Van Lienden moet bellen, want ’de kritiek is te massief’. En hij appt Martin van Rijn, als toenmalig minister voor Medische Zorg verantwoordelijk voor de inkoop van beschermingsmiddelen, om Van Lienden te bellen voor die in Nieuwsuur aanschuift, want dat ’helpt misschien een beetje’.

De Jonge heeft zelf ook appcontact met Van Lienden gehad. Daarin verwijst hij de mondkapjes-handelaar in eerste instantie door naar Van Rijn. Bij een later belverzoek van Sywert vraagt hij of het ’later in de week’ kan. Of het tot een belletje komt, wordt niet duidelijk.

’Losgeslagen’

Uit de berichten wordt ook duidelijk dat Van Lienden niet per se geliefd is op het ministerie van Volksgezondheid. Zo appt Van Rijn op een gegeven moment aan De Jonge: „Die Sywert is echt losgeslagen.”

De vraag is hoe de Tweede Kamer de nieuwe informatie weegt. Eerder werd al duidelijk dat De Jonge met een hoge ambtenaar en met zijn politiek assistent de Sywert-deal besprak, inmiddels ligt nu ook op straat dat hij de kwestie nóg breder aankaartte en zelfs contact erover had met Van Lienden zelf.

De Jonge wekt de indruk dat hijzelf meent dat hij niet vreselijk uit de bocht is gevlogen. Hij spreekt van ’verwarring’ die is ontstaan. Verwarring die volgens hem voorkomen had kunnen worden door eerder melding te maken van zijn betrokkenheid bij de Sywert-deal. Ook vindt hij dat hij ’completer’ had kunnen zijn.

Dat laatste kan in de Tweede Kamer gevoelig liggen. De Tweede Kamer onjuist informeren wordt gezien als een politieke doodzonde, maar onvolledig zijn in de informatieverstrekking wordt doorgaans ook niet goed gepruimd.

Lees alle vrijgegeven Whatsappberichten


Nieuws

menu