Huh? De zon schijnt volop maar mijn zonnepanelen leveren minder stroom in plaats van meer. Hoe kan dat?

Zonnepanelen Foto: Shutterstock

Heb jij zonnepanelen? Dan hebben die de afgelopen weken wellicht minder stroom opgeleverd dan je had verwacht.

Dat klinkt gek, want de zon scheen volop. En meer zon betekent in principe meer stroom.

In principe. Maar als de panelen te heet worden leveren ze juist minder stroom. En dat is de afgelopen weken op veel plaatsen gebeurd.

Extreme hitte

Door de extreme hitte en het uitblijven van een verkoelende wind kon de temperatuur in de panelen oplopen tot wel 65 °C. Als ze zo heet worden kan hun opbrengst dalen met 20 procent.

Capaciteit neemt af

Zonnepanelen leveren hun beste prestaties bij zonnig weer en gematigde temperaturen. Deze combinatie komt het vaakst voor in de maanden april tot en met juni.

Dat is dan ook de periode waarin ze de meeste stroom leveren. In veel gevallen zelfs de helft van hun totale jaarproductie.

De capaciteit van de panelen is bepaald bij een temperatuur van 25 °C. Worden ze warmer, dan verlies je per graad Celsius ongeveer 0,5 procent aan opbrengst.

Houd ze koel

Het is dus zaak om je zonnepanelen koel te houden. Als je de ruimte hebt, installeer de panelen dan niet te dicht op elkaar. En zorg dat er wind onderdoor kan. Er bestaan ook koelsystemen, zowel met ventilatoren als met een verkoelende gel.

Meer informatie

Wil je meer weten over zonnepanelen? Op de websites van de Consumentenbond , MilieuCentraal en Zonnepanelen-info staat veel informatie. En kijk ook eens op de site van jouw eigen energiebedrijf.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Duurzaamheid
menu