Buiten de deur oftewel thuis op tafel: Huiselijk kooktalent

Het moest er maar eens van komen. Na weken van afhaal (van sterrenrestaurant tot slagerijstamppot, van Italiaan tot drive Indo) en kant-en-klaarmaaltijden (pizza en sushi) moet Hermus zelf aan de kook, in deze voorlopig laatste Corona-versie van Buiten de Deur.

Na weken van afhaal en kant-en-klaarmaaltijden gaat Hermus zelf koken.

Na weken van afhaal en kant-en-klaarmaaltijden gaat Hermus zelf koken. Foto: Jacques Hermus

Volgende week kunnen we weer aanschuiven bij de restaurants, de eerste reserveringen zijn geboekt. Met zijn vieren aan een tafel als het zijn knusse gezinnetje betreft.

Voor dat gezin bestelt hij twee zogenoemde maaltijdboxen. Dat zijn boxen waarin alle ingrediënten van een maaltijd zijn verzameld, plus recept en exacte instructies hoe alles te bereiden. Een soort kookboek met aanhangende boodschappentas dus, of andersom.

Maaltijdboxenmarkt

Nu zijn er diverse aanbieders op de maaltijdboxenmarkt, maar we kiezen voor de twee populairste. Marktleider Hello Fresh en runner up Marley Spoon. Geen Nederlandse bedrijven maar – logisch toch gezien hun naam? – Duitse. Beide vullen maaltijdboxen met zo veel mogelijk ‘lokaal’, dus in Nederland, geproduceerde ingrediënten. Beide ontlopen elkaar ook niet zoveel in kosten.

Voor een box met drie keer een maaltijd voor twee personen (dus zes maaltijden) betaal je bij Hello Fresh 40,95 euro, bij Marley Spoon 41,95. Bij een eerste levering, laten we zeggen de introductiebox, krijgen we korting, zodat we respectievelijk 24,57 en 26,95 betalen. Daarna wordt het een abonnement voor de eerst gemelde prijs, tenzij je meteen weer opzegt (dat doen we).

Maaltijdboxen hebben in het algemeen als voordeel dat ze voedselverspilling tegengaan. Want alles wordt precies afgemeten op het gebruik voor het recept. Waarbij ze soms één teentje knoflook inpakken en een klein zakje quinoa. Wel is er daardoor meer verpakkingsmateriaal.

Gemak en gezondheid

Beginnen we met de doos van Hello Fresh. Op de website kun je een keur aan maaltijden bestellen, met vegetarische, Oosterse, Hollandse of – als je wil – Mexicaanse insteek. En nog wat andere wereldkeukens. In alle gevallen staat de bereidingstijd en de moeilijkheidsgraad erbij. Wij kiezen voor gemiddeld, want Hermus kan natuurlijk niet zo goed koken. Daarom gaat hij vaak uit eten.

Hello Fresh zet vooral in op gemak en gezondheid bij hun receptuur, waarbij ze ‘adviseurs’ als Jamie Oliver inschakelden en voedingsdeskundigen raadplegen.

Hermus laat de keuze grotendeels over aan zijn vlees mijdende huisgenotes. Over de noedelsalade met garnalen en mango met zelfgemaakte chilisaus zijn ze gedeeltelijk enthousiast. De noedels zelf zijn van die dikke udonnoedels, voorgekookt en vacuüm gezogen afgeleverd.

Niet alleen onappetijtelijk in aanzicht, ook nauwelijks van toegevoegde waarde qua smaak. Door ze te vervangen met sobanoedels uit eigen kast wordt het ineens een stuk prettiger. Verder is het een fris gerecht met verse garnalen, een goede rijpe mango en de zelfgemaakte zoete chilisaus. “Leuk en spannend”, is het oordeel.

Over de tweede maaltijd, de gebakken Balinese groenterijst in een eierkommetje noteert Hermus de opmerking dat er teveel verschillende groentesmaken zijn. Naast bloemkoolrijst en een Oosterse groentenmix treffen we ook nog rode kool (!). Verder ook gewone rijst en wokpasta, dus met de koolhydraten en vitaminen komt het wel goed.

Beetje flauw

Zelf verorbert Hermus in één keer de tweepersoonsmaaltijd van parelgerst met kogelbiefstuk en paksoi met champignons en zoete Aziatische saus . Dat kan ook makkelijk want van de beloofde twee stuks vlees zit er maar één in de doos. In de instructies lezen we dat ‘in verband met Corona’ misschien niet alle ingrediënten precies geleverd kunnen worden. Laat vlees nu net het duurste ingrediënt zijn. Beetje flauw. Flauw is het gerecht daarentegen niet, dat is diepsmakend.

Marley Spoon positioneert zich vooral als ‘culinaire’ maaltijdboxenleverancier. Hier wordt geschermd met chefs en top-ingrediënten. Dat zal, maar Hermus’ Stroganoffburger van rundergehakt met champignons en komkommersalade valt toch wat tegen. Niks mis met de stroganoff, noch met het briochebroodje, maar met de aanwijzingen over het kneden van het gehakt – waarbij we paneermeel moeten weken in water – volgt een burger met een wat kwakkelende consistentie.

Een ander gezinslid maakt de O riëntaalse courgettefritters met pittige tomaat-paprikasaus . Het opmerkelijke daarvan is dat de bereiding erg veel tijd kost, zeker voor het resultaat. Die is niet alleen niet vullend, maar ook nog eens slapjes van smaak. Ze kunnen niet concurreren met Hermus’ eigen gefrituurde courgette-flapjes.

Grote tevredenheid

Over de quinoa-zalmbowl met zoetzure radijs en wasabimayo heerst daarentegen grote tevredenheid. Leuk is het de radijs en komkommer zelf dun te snijden en te pekelen of de wasabimayonaise op smaak te kloppen. De warmgerookte zalm is ruim voorradig, de quinoa iets te ruim.

We roepen geen winnaars en verliezers uit – wie weet waren de andere maaltijden uit de keuzelijst weer heel anders. Wel neigen we lichtjes naar de ‘gemakkelijke’ maaltijden van Hello Fresh. Maar we hebben wel meteen het abonnement opgezegd. Hermus heeft namelijk thuis veel kookboeken, veel fantasie en alle winkels om de hoek. Plus kooktalent om zich heen. Zijn eigen maaltijdbox dus.

www.hellofresh.nl

www.marleyspoon.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu