Huisjes, campings en hotels in Drenthe en Groningen verliezen bijna 300.000 gasten door de coronacrisis. Deze toeristische accommodaties worden het hardst geraakt

Campings verloren over het algemeen minder gasten dan andere toeristische accommodaties. Foto: ANP

Het toerisme in Drenthe en Groningen krijgt keiharde klappen van het coronavirus.

In het tweede kwartaal van dit jaar ontvingen de toeristische accommodaties in beide provincies zo’n 64 procent minder gasten dan een jaar eerder. Het aantal gasten liep terug van 824.000 naar 529.000. 

Onderstaand de terugloop van het aantal gasten in het tweede kwartaal van dit jaar vergeleken met het tweede kwartaal vorig jaar.

DRENTHE Afname
Groepsaccommodaties 84 %
Huisjesterreinen 69 %
Hotels/pensions/jeugdaccommodaties 59 %
Kampeerterreinen 47 %

 

GRONINGEN Afname
Groepsaccommodaties 80 %
Hotels/pensions/jeugdaccommodaties 67 %
Kampeerterreinen 55 %
Huisjesterreinen 45 %

 

Noord-Holland is het zwaarst getroffen

Vergeleken met heel Nederland doen Drenthe en Groningen het nog relatief goed. Landelijk bedroeg de terugloop van het aantal gasten 72 procent. De verblijfsaccommodaties in Noord-Holland werden het zwaarst getroffen. Hier was de daling 82 procent. Friesland komt er nog het beste vanaf, met een terugloop van 53 procent.

April was de zwaarste maand

De hardste klappen vielen in de maand april. Toen legde het coronavirus de toeristische sector in ons land bijna compleet lam. De daling van het aantal gasten bedroeg die maand maar liefst 95 procent.

In mei en juni werd het beter, maar ook toen nog kampten de logiesaccommodaties met een terugloop van zo’n 50 procent.

Buitenlanders blijven weg

Het zijn vooral de buitenlandse gasten die wegblijven. De stroom bezoekers van buiten Europa droogde vrijwel volledig op als gevolg van de wereldwijde reisbeperkingen. De meeste buitenlanders die ons land nog wel wisten te vinden kwamen uit Duitsland en België.

Meer faillissementen

De coronacrisis vertaalt zich ook in het aantal faillissementen. Gaan er gemiddeld zo’n 5 hotels failliet in het tweede kwartaal van het jaar, nu waren dat er 19.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu