Huizenmarkt volop in beweging sinds coronacrisis: aanbod stijgt, woningen sneller verkocht

Er staan nu veel meer woningen te koop dan voor de coronacrisis. Het aanbod steeg met maar liefst 34 procent en er worden ook meer huizen verkocht. Dat blijkt uit data die Funda en de NVM voor deze site verzamelden. „De consument heeft het vertrouwen nog niet verloren.”

Foto: ANP

Foto: ANP

Sinds de coronamaatregelen bieden steeds meer mensen hun huis te koop aan. Het aantal woningen dat ook daadwerkelijk wordt verkocht, steeg met 4 procent sinds de intelligente lockdown werd afgekondigd. Waar het vorig jaar gemiddeld 42 dagen duurde voordat een woning verkocht werd, ligt dit gemiddelde nu nog maar op 29 dagen. In week twintig werden zelfs de meeste huizen verkocht van 2020.

In het begin hielden economen en experts hun hart vast, maar de vrees dat de coronacrisis ook de woningmarkt op slot zou gooien, blijkt vooralsnog ongegrond. „Je verwacht dat mensen voorzichtiger worden”, vertelt Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt van de TU Delft. „Als het vertrouwen daalt, zie je het aantal transacties teruglopen. Het feit dat de consument het vertrouwen nog niet heeft verloren, maakt dat de woningmarkt redelijk stabiel blijft.”

Meer ruimte

De huizenmarkt is in meerdere opzichten in beweging gekomen. Woonwensen zijn veranderd. Nu we vaker binnen opgesloten zitten zijn we het hebben van leefruimte en een tuin meer gaan waarderen. Zo zijn bewoners van een appartement minder tevreden over hun woonsituatie in vergelijking met bewoners van een woonhuis, zo blijkt uit een enquête van huizensite Funda.

Daarbij is het aandeel bezoekers dat op Funda het filter ‘buitenruimte’ en ‘tuin’ gebruikt in de afgelopen twee maanden met bijna 20 procent toegenomen. Tegelijkertijd nam het gebruik van het filter ‘appartement’ met 12 procent af. Maar is het niet zo dat richting zomer het verlangen naar buitenruimte sowieso al groter wordt? Funda zegt van niet en ziet geen vergelijkbare trends in 2019. ,,Dit is wel echt een forse stijging en we zien dat de trend zich nog steeds doorzet”, zegt woordvoerder Meryl van de Sandt.

Ook zijn mensen die in de stad wonen sinds de coronacrisis minder tevreden over hun woonsituatie dan mensen buiten de stad.

Schaars

De enorme krapte blijft een hoofdrol spelen op de woningmarkt, waardoor de huizenprijzen nog steeds op recordhoogte staan. De krapte geldt vooral in de provincies Flevoland, Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland. „Als er nu woningen verkocht worden, staan er rijen mensen die de woning willen kopen”, zegt Boelhouwer. Tijdens de crisis van 2008 hadden we een groot woningbouwprogramma. Dat vergrootte het aanbod. Daar is nu geen sprake van.”

Bovendien is de rente ondanks lichte verhogingen nog altijd historisch laag. Mocht die verder oplopen, dan kan dat betekenen dat mensen minder kunnen lenen en de huizenprijzen dalen, maar de Europese Centrale Bank doet er alles aan om de rente laag te houden.

Risico

De beweging op de huizenmarkt zou met onzekerheid van een deel van de huizenbezitters te maken kunnen hebben, denkt woningmarktdeskundige Nic Vrieselaar van de Rabobank. „De afgelopen jaren kochten mensen eerst een nieuw huis en zetten dan pas hun eigen huis te koop. Daardoor was er heel weinig aanbod. Nu zou het best zo kunnen zijn dat vanwege de onzekerheid het huidige huis eerder al wordt aangeboden, zodat je zeker weet dat je de overwaarde in kunt zetten voor een nieuw huis. Daardoor loopt het aanbod op.”

NVM-voorzitter Onno Hoes hoort soortgelijke verhalen van makelaars. „Normaal vinden mensen het niet heel erg dat ze een paar maanden met twee huizen zitten, maar nu willen ze geen risico nemen.” Er zijn mensen die in de toekomst van plan waren hun huis te koop te zetten en dat nu uit voorzorg enkele maanden naar voren hebben gehaald, omdat ze denken dat er misschien nog wel een crisis aan zit te komen.”

Nieuwe huizencrisis

Boelhouwer van de TU Delft sluit een nieuwe huizencrisis niet uit. Volgens hem krijgt de woningmarkt ‘een klap te verduren’ als de coronamaatregelen aanhouden. Hij wijst naar het aandeel zzp’ers in Nederland. Sinds de economische crisis van 2008 is die groep flink gestegen.

Vergeleken met andere landen in Europa is Nederland wat dat betreft een van de grootste groeiers. „Het gaat om bijna een derde van de Nederlandse werkenden. Een inkomen zoals voor de crisis is voor veel van hen momenteel niet haalbaar omdat het werk deels of soms volledig is stopgezet. Daardoor verkeren zij nu veel sneller in financiële problemen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu