IND zet lhbti-asielzoekers uit aan de hand van verboden criteria

IND zet asielzoekers uit op basis van verboden criteria. Foto: ANP

Asielzoekers die zich identificeren als lhbti+’er worden door de Immigratie- en Neutralisatiedienst (IND) geweigerd op basis van criteria die al lang verboden zijn. COC Nederland concludeert dit in een nieuw rapport na langdurig onderzoek. Het ministerie van Justitie en Veiligheid krijgt het rapport woensdag gepresenteerd, maar weigert vooralsnog te reageren.

Sommige criteria die de IND vroeger gebruikte werden in 2018 verboden. Dit omdat ze stereotyperend zouden zijn. Onderzoeker Sabine Jansen van COC Nederland volgde de dossiers van 40 lhbti-asielzoekers twee jaar lang op de voet, in combinatie met uitspraken van de rechtbank. Uit haar onderzoek blijkt dat de IND duidelijk nog gebruik maakt van de in 2018 opgeschorte criteria voor verblijf.

De IND vroeg bijvoorbeeld naar een ‘proces van bewustwording of zelfacceptatie’ of het ‘accepteren van de seksuele geaardheid’. Veel lhbti’ers herkennen zich helemaal niet in dit soort processen.

Stiekeme synoniemen

De IND bleek veel synoniemen te gebruiken, terwijl daarmee de verboden vraag hetzelfde bleef. Daarnaast werden ook andere vragen gebruikt die duidelijk stereotyperend zijn. Zo wordt bijvoorbeeld verwacht dat de asielzoeker veel weet over de wetgeving en lhbti-cultuur, zowel in het land waar deze persoon vandaan komt als in Nederland.

Ook verwacht de IND dat de asielzoekers een gevoel van zelfhaat en een gevoel van ‘anders zijn’ hebben.

COC-voorzitter Astrid Oosenbrug noemt het ‘godgeklaagd’ dat ‘asielzoekers nog altijd kunnen worden teruggestuurd naar levensgevaarlijke landen omdat ze niet voldoen aan stereotyperende beelden die bij de IND leven over lhbti-personen’.

Nieuws

Meest gelezen

menu