Met de auto op vakantie naar Spanje of Italië? Dat kan! Maar mét coronamaatregelen. En de PCR-test is nog steeds verplicht

Nog anderhalf week en dan begint de zomervakantie. Veel mensen willen graag met eigen auto weg, lekker naar het strand in Spanje of de heuvels van Toscane in Italië. Maar welke coronaregels gelden onderweg? Wel of niet testen, is het gele boekje geldig? Alle maatregelen op een rij voor een autoreis naar Spanje en Italië op doorreis in andere Europese landen.

Vakantie in Spanje.

Vakantie in Spanje. Foto: Shutterstock

We zijn één Europa, maar qua corona nog lang niet. De regels voor verplichte testen , de mondkapjes, wat in de auto mag en welk vaccinatiebewijs telt, het verschilt per land.

Om eerlijk te zijn. Wie alle maatregelen op een rij zet, krijgt de neiging om vakantie te gaan vieren in Holsloot of Hellum. Weer of geen weer.

Want ook al is de vakantie nabij, vaccineren we ons in heel Europa suf, er gelden nog heel wat regeltjes. En wie ze dagelijks nauwgezet bijhoudt, ontdekt dat ze ook nog vaak veranderen. Zo ging Frankrijk vandaag, woensdag 23 juni, op ‘geel’. Dat betekent dat de Nederlandse overheid vakantiereizen naar Frankrijk niet meer afraadt. En ook delen van België zijn woensdag geel geworden.

Janssen beschermt pas over een maand

Gezinnen met jonge en puberende kinderen mikken op een voorlopige eenmalige vaccinatie met ‘Janssen’. Maar, dan kun je pas over een maand zonder PCR-test op reis. Zo’n verplichte test is nu vaak nog nodig als je aankomt in het land waar je langer dan 48 uur blijft.

En wie op vakantie een vriendje of vriendinnetje van zijn kinderen meeneemt, stuit op aanvullende maatregelen. Dat geldt ook voor als je met een groepje vrienden in de auto op pad gaat.

Grote vraag is natuurlijk: wordt er streng gecontroleerd? Het antwoord op die vraag valt zondag op deze site te lezen. Dan doe ik verslag van de reis met de auto vanuit Groningen naar Menen aan de Belgisch-Franse grens, de volgende dag van Menen naar Saint-Jean d’Angély en de laatste dag van dit Franse stadje vlak voor Bordeaux naar Huesca in Spanje.

In dit artikel worden vier scenario’s beschreven met de tot nu toe geldende regels op gebied van corona.

Scenario 1. Ik rij alleen naar België

Het klinkt nog vriendelijk. Onze zuiderburen heten toeristen al welkom. Maar… Voor een bezoek van meer dan 48 uur heb je -als je 12 jaar en ouder bent- een negatieve PCR test nodig die maximaal 72 uur oud is. Daarbovenop moet je ook eens een week lang verplicht in quarantaine.

Dat is geen fijn begin van je vakantie, laat staan lang weekeindje Gent of Brugge. Na zeven dagen moet je trouwens opnieuw een test doen en wordt het verplicht binnenblijven in het ergste geval nog eens met een week verlengd.

Ook goed om te weten als je aan het strand van Knokke een paar dagen wilt bruinbakken. Ben je van plan langer dan 48 uur in België te blijven? Dan moet je een zogeheten ‘Passagier Lokalisatie Formulier invullen’. Dat kan via internet, je ontvangt dan een QR-code. Geen internet op vakantie? Hotels en VVV’s hebben dit formulier ook voor het grijpen liggen.

Wordt er al een vaccinatiebewijs, zoals het gele boekje, geaccepteerd?

Volgens de ANWB doet België daar nog niet aan, nee dus.

Mag je in België samen in de auto?

Ja. Maar voor een tripje met vrienden of mensen die niet tot uit één huishouden behoren, wordt het minder prettig in de auto. Je moet dan een mondkapje dragen. Gezinnen hoeven dat niet.

Nog meer regels?

Op straat geldt als: Houd 1,5 meter afstand, behalve gezinnen en kinderen onder 12 jaar. Het mondkapje is nog verplicht (vanaf 12 jaar) in openbaar vervoer, op luchthavens, in winkels en andere openbare gebouwen.

Ook buiten is het maskertje verplicht als 1,5 meter afstand houden niet mogelijk is. De maximale groepsgrootte (alleen buiten) bedraagt 10 personen. De hoogste boete voor het overtreden van een van de Corona-regels beloopt volgens de ANWB 750 euro.

Scenario 2. Dwars door België op weg naar Frankrijk, wat zijn dan de regels?

Ten eerste geldt in België nog dat je in de auto een mondkapje moet dragen als er iemand meereist die niet tot je huishouden hoort. Verder moet je je gewoon aan de verkeersregels houden en flink doorrijden om zover mogelijk in Frankrijk uit te kunnen komen.

Voor het rijden door België zijn negatieve tests nu nog niet nodig. Maar als je toch naar Frankrijk gaat, is het wellicht praktischer dat je zo’n test, als je nog niet gevaccineerd bent of je met kinderen reist van 11 jaar en ouder, alvast in Nederland laat doen. Ook handig: Neem als bewijs van doorreis je reservering in Frankrijk (of Spanje, zie scenario 3) mee.

Wat heeft het land du vin en du pain voor ons in petto?

Een toeristisch bezoek en verblijf is sinds kort toegestaan door de Franse overheid. We kunnen dus weer de Eiffeltoren op of zwemmen in het Meer van Annecy. En, de avondklok is sinds afgelopen weekeinde afgeschaft.

Het dragen van een mondkapje is nog steeds verplicht, voor iedereen vanaf 11 jaar in openbaar vervoer, vliegverkeer en op veerboten (bijvoorbeeld naar Corsica). Ook in alle afgesloten gebouwen. Verder kunnen lokale Franse overheden mondkapjes buiten verplicht stellen op drukke plekken.

Ook in Frankrijk is de maximale groepsgrootte (alleen buiten) 10 personen. Op overtredingen van coronaregels staan boetes van 135 tot 3750 euro.

En er is ook goed nieuws, want Frankrijk accepteert ons vaccinatiebewijs. Maar….

Anders dan de Belgen accepteert Frankrijk ons vaccinatiebewijs, maar er zijn wel voorwaarden. Totdat het Digitale Corona Certificaat geldig wordt in heel Europa, een datum is nu nog niet bekend, wordt het gele vaccinatieboekje geaccepteerd als vaccinatiebewijs. Ook ons volledig GGD-vaccinatiebewijs is geldig vanaf twee weken na de tweede vaccinatie.

Heb je het Janssen-vaccin? Dan is het vanaf 4 weken. Dat lijkt dan niet handig voor jongeren die nu proberen dit vaccin voor de vakantie te ‘scoren’. Ook een bewijs van genezing van Covid-19 wordt geaccepteerd, bijvoorbeeld uit een positief PCR-testresultaat van minstens 15 dagen maar minder dan 6 maanden oud.

Maar hoe zit het in Frankrijk met de verplichte coronatesten?

Hoe welkom La Douce France je ook heet, een negatieve testuitslag is bij binnenkomst als vakantieganger nog steeds noodzakelijk (bron ANWB 22 juni) als je niet gevaccineerd bent. En, let op, in Frankrijk zelfs al vanaf 11 jaar. De uitslag van zo’n PCR-test mag maximaal 72 uur oud zijn. Ook een snelle antigeentest die hooguit 48 uur oud is of vaccinatiebewijs (zie ook ‘vaccinatiebewijs geaccepteerd’).

Scenario 3. Voor wie nog verder wil, naar Spanje bijvoorbeeld. Waar moet je je dan aan houden?

De Franse overheid staat doorreizen met de auto naar Spanje toe. Toch gelden nog wel regels. Eenmaal even buiten, bij een tankstation of elders een stop, moet je minimaal 1 meter afstand houden als je een mondkapje draagt. Heb je geen zin in zo’n gemaskerde stop, dan is de verplichte afstand tot anderen minimaal 2 meter.

Wat heb je verder nog nodig in Frankrijk op doorreis naar Spanje?

De Fransen willen dat je een schriftelijke verklaring op erewoord (‘ Attestation de deplacement vers la France metropolitaine’ ) invult en ondertekent dat je geen aan Covid-19 gerelateerde symptomen vertoont.

Het document is makkelijk te vinden op internet met de zoektermen ‘Frankrijk verklaring op erewoord’. Iedereen die met je meereist moet zo’n document hebben, ingevuld en ondertekend.

Maar... Even niet over corona

De tot voor kort verplichte alcoholtests die je altijd in de auto moest hebben liggen, zijn in Frankrijk niet meer verplicht.

Een vriendje of vriendinnetje meenemen wordt lastig….

Ook al zijn we een Europa, in Frankrijk gelden toch weer andere regels dan in België. En de Franse regels leiden er toe dat een vriendje of vriendinnetje meenemen met jouw gezin ingewikkeld wordt. Of je moet een heel grote auto hebben. Of het risico nemen dat je niet wordt gecontroleerd.

Want je mag met niet meer dan 2 personen op een stoelrij zitten, tenzij iedereen tot hetzelfde huishouden behoort. Oftewel, tussen je beide kinderen mag geen vriendje of vriendinnetje zitten.

W at staat je in Spanje te wachten?

Spanje popelt om toeristen weer te ontvangen. En dat is niet zo gek. De economie van het land drijft voor bijna 20 procent op toerisme. Niet voor niets wordt met ingang van komende zaterdag, de 26ste juni, de verplichting om een mondkapje op straat te dragen afgeschaft.

Maar…?

Wie Spanje binnen wil na een lange autoreis door België en Frankrijk moet nu, datum 23 juni, nog steeds het een negatief corona-testresultaat kunnen laten zien. Dat geldt voor iedereen vanaf 12 jaar.

Dat wordt nog best ‘vliegen’ in je auto. Want je PCR-test of je snelle antigeen-test mogen niet ouder zijn dan 48 uur als je Spanje binnen bent gekomen. Maar…. Nederlanders worden bij de Spaanse grens niet apart gecontroleerd. Je kunt gewoon doorrijden, maar bij een incidentele steekproef moet je wel kunnen aantonen dat je gevaccineerd bent of een negatieve test hebt.

En wat vinden ze in Spanje van mijn vaccinatiebewijs?

Sinds 7 juni vindt Spanje het vaccinatiebewijs voldoende en ook een registratie in je gele vaccinatieboekje is al oké. Dan mag je zonder ‘test’ het land binnen als je tenminste 14 dagen volledig bent gevaccineerd. Ook een bewijs dat je aantoonbaar bent hersteld van corona vervangt de verplichte testresultaten. Wel moeten die verklaringen in het Engels, Frans, Duits of Spaans zijn opgesteld.

Gelden in de auto nog speciale regels?

Ja. Want reist een vriendje of vriendinnetje van je kinderen mee of zit je als groep vrienden in een auto? Dan is een mondkapje verplicht. Alleen als je kunt aantonen dat iedereen uit hetzelfde huishouden komt, hoeft dat niet.

Iedereen, behalve kinderen onder de 6 jaar, die naar Spanje met vliegtuig of boot reist moet vooraf een digitaal gezondheidsformulier invullen. Dat heet het PLF formulier, Passenger Locater Form , te vinden op internet. Maar reis je met eigen auto hoeft dat niet te worden ingevuld.

Weer anders dan in de landen waar je net doorheen bent gereden, geldt in Spanje als algemene regel dat iedereen vanaf het zesde levensjaar 1,5 tot 2 meter afstand moet houden van ‘derden’. De boetes voor niet naleven coronamaatregelen zijn in Spanje het hoogst. Ze variëren van 100 tot maar liefst 60.000 euro.

Scenario 4. Terug naar Nederland, en wat dan?

Tja. Hoe de coronaregels over twee tot drie weken vakantie zijn? Je zou denken dat dan nog meer versoepelingen gelden. Check voor je terugkeert naar Nederland of je, zoals nu officieel nog geldt, een negatieve PCR-test moet hebben en/of in quarantaine moet.

Momenteel moeten alle reizigers van 13 jaar of ouder die terugkeren uit een oranje gebied, Spanje en (delen van) België zijn dat nu (23 juni) nog, een negatieve testuitslag kunnen tonen bij terugkomst in Nederland. Kom je dus uit of via zo'n gebied terug. dan zul je je moeten laten testen. Reis je in je auto vanuit Spanje via Frankrijk terug naar Nederland, dan herinner je vast nog wel dat de leeftijdsgrens in Frankrijk inzake het tonen van een test al bij 11 jaar ligt.

Bronnen: ANWB , Nederland Wereldwijd van het ministerie van Buitenlandse Zaken en de kampeersite ASCI . De gegevens zijn bijgewerkt tot en met 23 juni.

België, Frankrijk en Spanje staan volgens BuZa nog altijd op oranje (alleen noodzakelijke reizen), ook al heten de hotels, bars, campings en restaurants je in deze landen van harte welkom.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu