In de kerstvakantie skiën of naar de zon? OMT verwacht negatief reisadvies voor reizen naar buitenland, 'nekslag voor reisbranche' (update)

De inmiddels gesloten teststraat op Schiphol waar binnenkomende reizigers uit risicogebieden zich op het coronavirus konden laten testen. Foto: EPA

Tijdens de kerstvakantie zal een negatief reisadvies gelden voor vakanties in het buitenland, verwacht het Outbreak Management Team (OMT), de belangrijkste adviseur van de regering gedurende de coronacrisis. De reisbranche noemt het advies ‘onbegrijpelijk, onverteerbaar en buitenproportioneel.’

Het OMT denkt dat het op veel plekken op wintersportvakanties, zoals in de rij bij skiliften en in drukke horecagelegenheden, moeilijk is 1,5 meter afstand te houden. In eigen land adviseert het OMT alleen op vakantie te gaan met huisgenoten of een beperkt aantal anderen. Familiebezoek tijdens de kerstvakantie moet tot een minimum en directe familie worden beperkt.

Daar komt bij dat het op veel plekken, zoals in de rij bij skiliften, moeilijk is 1,5 meter afstand te houden en dat wintersportvakanties vaak bezoek aan drukke horecagelegenheden betekenen, waar de risico's op besmetting groter zijn.

Ervan uitgaande dat de situatie buiten Nederland deze winter qua risico op coronabesmettingen niet wezenlijk zal veranderen, zullen vakanties in het buitenland worden ontraden, zo verwacht het OMT.

Eigen land

In eigen land adviseert het OMT alleen op vakantie te gaan met huisgenoten of een beperkt aantal anderen.  Familiebezoek tijdens de kerstvakantie moet ‘tot een minimum en directe familie’ worden beperkt. Het OMT ziet het liefst in Europees verband afspraken over sluiting van horeca en een verbod op feesten en evenementen. 

Overigens blijkt uit onderzoek van Bungalowparkoverzicht.nl onder ruim duizend Nederlanders dat vakantie in eigen land goed is bevallen. Zeven van de tien mensen overweegt volgend jaar weer een vakantie in eigen land.

Nekslag

Reisbrancheorganisatie ANVR noemt het advies om niet naar het buitenland af te reizen ‘onbegrijpelijk, onverteerbaar en buitenproportioneel’. Volgens de ANVR is er geen ‘vakantieprobleem’, maar een ‘gedragsprobleem’.

Daarmee schaart de organisatie zich achter de opmerking van premier Rutte, die zei dat ‘het er niet om gaat wat je doet of waar je naar toe gaat, het gaat erom hoe je je gedraagt’. Het is voor de reisbranche extra pijnlijk dat dit advies precies op het moment komt dat Griekse en Canarische eilanden worden afgeschaald naar kleurcode geel.

,,Van de ruim 20.000 reisprofessionals heeft inmiddels al 20 procent onze sector moeten verlaten en dat loopt alleen dit jaar al snel op naar een derde”, zegt voorzitter en directeur van de ANVR Frank Oostdam. ,,Het omzetverlies ligt met een praktisch volledig gesloten wereld al op zo’n 90 procent. Het is duidelijk dat we in de touwen liggen, maar dit mogelijke advies van het OMT draait ons compleet de nek om.”

Nieuws

Meest gelezen

menu