In juni was de coronakaart van Europa nog grotendeels groen. Nu is ie knalrood. Bekijk hier de verspreiding van het virus van week tot week | animatie

De hoge coronarisico's in Europa maken het lastiger van het ene land naar het andere land te reizen. Foto: Shutterstock

De coronakaart van Europa kleurt deze week knalrood. Een paar maanden geleden was ie nog grotendeels groen.

Gek: de cijfers op de coronakaart zijn lager dan die van het RIVM

De coronakaart komt van de Europese gezondheidsdienst ECDC. De kleuren stoelen op twee cijfers: de nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners en het percentage positieve testuitslagen (het vindpercentage).

Gek genoeg is het vindpercentage bij het ECDC telkens een stuk lager dan bij het RIVM. Nederlandse provincies die volgens het RIVM rood moeten zijn, kunnen bij het ECDC nog op oranje staan, of zelfs op groen.

Het ECDC gooit alle testen op één hoop

Het verschil ontstaat doordat het RIVM alleen de vindpercentages publiceert van de GGD. Die zijn relatief hoog, want hier komen overwegend mensen met klachten en/of een positieve uitslag van een zelftest. Dat leidt tot hoge vindpercentages.

Het ECDC gebruikt naast de GGD-cijfers ook de uitslagen van Testen voor Toegang en de testen van mensen die bijvoorbeeld op reis willen. Deze mensen hebben doorgaans geen klachten, dus de vindpercentages zijn (zeer) laag.

Doordat het ECDC deze lage vindpercentages op één hoop gooit met de hoge vindpercentages van de GGD, zijn de cijfers altijd lager dan die van het RIVM.

Het verschil: 14 of 21 procent

De meest recente kaart van het ECDC vermeldt voor Nederland een vindpercentage van bijna 14 procent. Het RIVM meldt over dezelfde periode een vindpercentage van ruim 21 procent.

‘We zijn op de hoogte’

Het RIVM is op de hoogte van het verschil, zei een woordvoerder eerder al tegen DvhN.

,,In onze wekelijkse update gebruiken wij de testresultaten van de GGD. De cijfers die wij naar het ECDC sturen omvatten ook de testuitslagen van Testen voor Toegang en testen voor reizen. Daar hebben wij voor gekozen na overleg met het ECDC, want besmettingen met corona kennen een meldingsplicht. Het ECDC weet waar de cijfers vandaan komen en vermeldt dat op de website.’’

Kloppen de reisadviezen nu nog wel?

Landen in Europa gebruiken de coronakaart van het ECDC bij het vaststellen van hun reisadviezen, maar volgens de woordvoerder neemt het RIVM de kleuren op de kaart niet klakkeloos over. ,,Onze mensen kijken heel goed naar de onderliggende cijfers en naar meerdere factoren van het testbeleid per land. Op basis daarvan maken wij onze reisadviezen.’’

Nieuws

menu