Informateur Johan Remkes: ook lastigere thema's aan bod tijdens formatie op landgoed Zwaluwenberg in Hilversum

Informateur Remkes: ook lastigere thema's aan bod op Zwaluwenberg ANP

Informateur Johan Remkes verwacht de komenden dagen ”een aantal heel stevige inhoudelijke discussies” te voeren met de partijen aan de formatietafel. Dat zei hij voorafgaand aan een overlegmarathon waarvoor de onderhandelaars zich drie dagen lang opsluiten op landgoed de Zwaluwenberg in Hilversum.

Volgens Remkes komen ook thema's aan bod waarover de partijen het waarschijnlijk niet makkelijk eens zullen worden. De aanpak van de stikstofcrisis is er daar een van. Maar: ”problemen zijn er om opgelost te worden”. Hij verwacht op sommige terreinen ook echt knopen te kunnen doorhakken.

Dat laatste beaamt collega-informateur Wouter Koolmees. Volgens hem moeten er meters worden gemaakt, en duurt de formatie al lang genoeg. ,,Het einde moet nu wel echt in zicht komen.” Toch is nog steeds zorgvuldigheid geboden, benadrukt hij.

Inventarisatie

De afgelopen dagen is een inventarisatie gemaakt van de belangrijke vraagstukken waar in de formatie over gesproken moet worden. Daar zijn naast de secondanten van de partijleiders ook specialisten uit de fracties bij betrokken geweest. Koolmees zegt dat er inmiddels ”goed zicht is op wat de partijen willen”.

Nieuws

Meest gelezen

menu