Informateurs Johan Remkes en Wouter Koolmees willen vaart maken met formatie van nieuw kabinet: 'Het wordt ongetwijfeld pionieren'

Onderhandelingen over nieuw kabinet beginnen nu echt. Foto: ANP

Informateurs Remkes en Wouter Koolmees willen vaart maken met de kabinetsonderhandelingen, maar eenvoudig wordt dat niet met de nieuwe opzet die ze voor ogen hebben, waarschuwen zij. „Het wordt ongetwijfeld pionieren”, stelt Remkes. Koolmees: „Noem het een experiment.”

Remkes en Koolmees gaan met VVD, D66, CDA en CU serieus proberen om tot een dun regeerakkoord te komen. De kandidaat-ministers krijgen vervolgens veel meer vrijheid dan voorheen om dat slanke regeerakkoord in een regeerprogramma te gieten, is het idee. In het verleden is al veel vaker geprobeerd om tot een beknopt regeerakoord te komen. Dat lukte eigenlijk nooit.

„Het zal veel van partijen vragen”, weet Remkes. De verleiding is volgens hem immers groot om toch weer veel dingen vast te leggen. „Daarom is er bij partijen een omslag nodig in het denken.”

Grote vraagstukken

Koolmees wijst erop dat er hele grote vraagstukken liggen zoals woningnood, klimaat, stikstof, bestuurscultuur en de bestrijding van ondermijnende criminaliteit. „Wordt het een eenvoudig traject? Zeker niet”, schetst Remkes. „Maar de vier partijen hebben een eerste stap gezet. Bij hen is een groot gevoel van urgentie, maar een garantie op succes is er niet.”

Woensdag zijn de eerste formatiegesprekken in de nieuwe samenstelling meteen in de ochtend van start gegaan. CDA-leider Hoekstra was drie kwartier binnen om de praten over het proces en een deel van de onderwerpen op de formatietafel.

„We willen er allemaal een succes van maken. Dus dat betekent dat er voor alle vier de partijen voldoende in moet zitten. Je moet rekening houden met de anderen, want ook de anderen moet thuis komen met een resultaat waarvan ze zeggen: daarom zat ik er ook bij.”

Vruchtbare samenwerking zoeken

De informateurs gaan proberen vooral PvdA en GroenLinks bij de onderhandelingen te betrekken. De zoektocht naar een ‘vruchtbare samenwerking’ met de rest van de Tweede Kamer zal zich ‘toespitsen’ op deze twee linkse partijen, zei Remkes. Maar andere partijen worden niet uitgesloten. ,,Ze moeten wel zelf het signaal geven.”

PvdA en GroenLinks zullen geconsulteerd worden over de plannen van de vier partijen (VVD, D66, CDA en ChristenUnie) die een kabinet willen gaan vormen. ,,Zij kunnen inbreng leveren”, zei Remkes. Daarmee willen de informateurs ook ‘uitstralen dat het proces open is’.

De onderhandelingen beginnen woensdag. Dinsdag werden informateurs VVD’er Remkes en Koolmees (D66) aangesteld door de Tweede Kamer.

Nieuws

Meest gelezen

menu