Inspectie onderzoekt sterfgevallen in verpleeghuis De Leeuwenhoek

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) doet onderzoek naar het hoge aantal sterfgevallen in verpleeghuis De Leeuwenhoek in Rotterdam en een mogelijke link met het coronavirus. De IGJ doet dat op verzoek van minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid), zei de bewindsman donderdag na de ministerraad. Er zijn volgens De Jonge signalen dat de hygiëne er niet op orde was.

Verpleeghuis Leeuwenhoek.

Verpleeghuis Leeuwenhoek. Foto: ANP

Het aantal overleden bewoners bij De Leeuwenhoek in het Rotterdamse centrum zou razendsnel oplopen, zo melden meerdere familieleden. Vooral op de eerste verdieping met demente bewoners zou het coronavirus hard om zich heen slaan. Daar zou al meer dan de helft van de Rotterdamse ouderen zijn overleden.

Maar het virus zou ook op andere verdiepingen slachtoffers hebben opgeëist. De familieleden zetten daarom vraagtekens of maatregelen zoals in isolatie verplegen en mondkapjes dragen, wel op de juiste manier zijn ingezet.

Volgens minister De Jonge is het nu moeilijk te zeggen of de hygiënemaatregelen voldoende zijn opgevolgd in het verpleeghuis. Het is zaak eerst ‘de feiten in kaart te brengen voor we tot die conclusies komen', vindt hij. Maar ‘de signalen zijn serieus genoeg om te willen weten wat hier aan de hand is’.

In het verpleeghuis aan de West-Kruiskade staan de namen van de overleden personen onder elkaar afgedrukt op een A4’tje met daarboven de tekst ‘Hierbij gedenken wij’. Negen namen op drie A4’tjes, de oudste 85 jaar, de jongste 62 jaar. Met op de tafel daarbij negen kleine schriftjes voor de condoleances, met een klein lichtje ertussen. De namen tekenen het enorme verdriet van het verpleeghuis.

Vragen

Het aantal overleden bewoners zou de negen ondertussen ver overstijgen, zo melden meerdere familieleden en andere bronnen. De familieleden baseren zich op informatie die zij via via horen ‘want helaas is Humanitas erg terughoudend’. Dit voedt de zorgen en de vragen die er leven bij familieleden en nabestaanden: Heeft Humanitas, de zorginstelling waarbij de Leeuwenhoek hoort, wel alert genoeg gereageerd op de dreiging van het coronavirus? Klopt het dat veel zorgpersoneel ook besmet is? Hoe kon het coronavirus van de eerste getroffen etage ook op andere verdiepingen komen? Zijn er fouten gemaakt met het gebruik van mondkapjes en andere beschermingsmiddelen?

Het zijn zorgen en vragen die worden gevoed door het verleden van De Leeuwenhoek, dat eerder centraal stond in een televisieprogramma van Adelheid Roosen en Hugo Borst over de verpleeghuiszorg. De Inspectie voor de Gezondheidszorg legde na de zomer van 2018 een ‘aanwijzing’ op aan dit verpleeghuis en nog een verpleeghuis van Humanitas. Er moest dringend actie worden genomen vanwege te grote risico’s op problemen bij de zorg voor bewoners. Zo was er niet voldoende deskundig personeel aanwezig, stelde de inspectie.

Inspectie

Eind vorig jaar werd de aanwijzing opgeheven. ,,Maar we denken dat door de krappe bezetting nu demente bewoners die besmet waren, toch rond konden dwalen en anderen hebben besmet’’, zegt een van de familieleden.  ,,Helaas hebben wij niet kunnen voorkomen dat er mogelijk besmette bewoners toch van hun kamer zijn gekomen’’, zei de zorginstelling hier verleden week zelf over.

Het tekent de problemen waar verpleeghuizen bij zieke demente ouderen tegenaan lopen. Deze ouderen zijn zich niet bewust van wat er speelt. Andere verpleeghuizen kiezen voor afdelingen met alleen coronapatiënten, waarbij zieke patiënten soms ook moeten verhuizen naar een andere locatie. Bij Humanitas zouden nog steeds bewoners zonder corona bij bewoners met corona -die in isolatie zitten- op de verdieping wonen.

Er zijn ook bewoners overleden waarbij we het vermoeden hebben dat het om corona gaat maar kunnen dat niet meer bevestigd krijgen

Humanitas

Humanitas komt later vandaag met een reactie op de laatste ontwikkelingen. Verleden week stelde de zorginstelling na vragen dat er ‘meerdere bewoners zijn overleden aan corona’. Cijfers wilde de zorginstelling niet delen. ,,Er zijn meerdere bewoners met corona en er zijn ook bewoners overgeplaatst naar het ziekenhuis. Er zijn ook bewoners overleden waarbij we het vermoeden hebben dat het om corona gaat maar kunnen dat niet meer bevestigd krijgen. Er zijn ook enkele personeelsleden besmet.’’

Niet getest

Sinds verleden week zou het aantal overleden ouderen verder zijn opgelopen, vooral op de eerste verdieping maar ook elders in het verpleeghuis aan de West-Kruiskade. Waarbij de familieleden net als Humanitas vermoeden dat veel meer bewoners zijn overleden aan het coronavirus dan die daadwerkelijk positief zijn getest. De gemeente Rotterdam heeft inmiddels dranghekken voor de bankjes van het verpleeghuis geplaatst om te voorkomen dat daar mensen gaan zitten.

,,Een verklaring voor de besmetting hebben we niet, anders dan dat we de maatregelen van de RIVM opgevolgd hebben om verspreiding tegen te gaan’’, stelde Humanitas verleden week. ,,Het bezoek hebben we al vanaf het begin van de crisis ontmoedigd en beperkt maar de sluiting van de verpleeghuizen dateert van 20 maart en de besmettingen kunnen daarvoor al plaatsgevonden hebben. Helaas hebben wij niet kunnen voorkomen dat er mogelijk besmette bewoners toch van hun kamer zijn gekomen. Daarop is onmiddellijk besloten, in overleg met de GGD, om op de eerste en tweede etage de zorg door medewerkers te laten uitvoeren met volledige bescherming. Hier zijn de cliënten met corona geïsoleerd en ook de bewoners bij wie het vermoeden bestaat dat zij besmet zijn.’’

Op meer plekken

De Leeuwenhoek staat niet alleen. Bij 36 van de 117 verpleeghuislocaties van zorginstellingen van de Rotterdamse brancheorganisatie Conforte zijn ondertussen besmettingen, of vermoedens van besmettingen. Verleden week waren dat nog 31 locaties. Er zijn in totaal 285 zieke bewoners, waarvan er 183 positief zijn getest. Dit is op een totaal van 5750 bewoners in alle verpleeghuizen. In totaal zijn 55 bewoners overleden, 43 zijn daadwerkelijk positief getest bij 12 is er een vermoeden van corona. Enkele verpleeghuisbewoners zijn ook weer opgeknapt.

De Inspectie stelde verleden week ook tijdens de coronacrisis toezicht te houden op kwaliteit en veiligheid van zorg waarbij de inspectie terughoudend is met het afleggen van bezoeken. ,,Zorgverleners hebben in deze situatie de ruimte om de zorg op afwijkende manieren te organiseren, mits hierbij goed hulpverlenerschap en het leveren van persoonsgerichte, veilige en verantwoorde zorg voorop staan. De bestuurder is en blijft hiervoor eindverantwoordelijk en moet daarbij wel rekening houden met de richtlijnen van het RIVM. Een uitbraak van corona is op zichzelf geen reden om een inspectiebezoek af te leggen. Wel houden we een vinger aan de pols bij alle verpleeghuizen in deze crisis, door onder meer regelmatig telefonisch contact.’’ Een week later komt er op verzoek van minister Hugo de Jonge dus ook een onderzoek.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu