Is Matthijs van Nieuwkerk zijn megasalaris waard? (+Poll)

Matthijs van Nieuwkerk stoort zich aan de terugkerende ophef over de hoogte van zijn salaris. Foto: Archief DvhN

Mediadirecteur Gert-Jan Hox van BNNVARA wil dat er uitzonderingen komen op de salarisregel binnen de publieke omroep. Hij vreest anders Matthijs van Nieuwkerk kwijt te raken aan een commerciële omroep.

De presentator van De Wereld Draait Door verdiende vorig jaar 363.000 euro. Een salaris wat Van Nieuwkerk dubbel en dwars waard is, stelt Hox.

,,Als je ziet wat Matthijs betekent voor de schatkist, wat hij binnenhaalt aan reclamegeld (via de STER). Hij heeft zijn eigen salaris al na twee weken DWDD terugverdiend. Zijn beloning is dus verre van marktconform.”

Niet meer verdienen dan balkenendenorm (194.000 euro)

Binnen de publieke omroep mag straks geen enkele presentator meer verdienen dan de zogeheten balkenendenorm (194.000 euro).

,,Ik zou willen dat een aantal uitzonderingen gehandhaafd wordt”, zegt Hox omdat de presentatoren bij commerciële omroepen een stuk meer kunnen verdienen. ,,De kans bestaat dat we Matthijs kwijtraken. Dat is een grote zorg.”

Hox en Van Nieuwkerk ergeren zich aan discussie over salaris

Het stoort Hox dat het salaris telkens weer ter sprake komt, terwijl Van Nieuwkerk ,,een harde werker en een fenomenale presentator” is. ,,Ik kan me dus echt opwinden over die eeuwige discussie”.

Ook Van Nieuwkerk ergert zich daaraan, stelt de mediadirecteur. ,,Hij kiest voor de koers om daar telkens niet op te reageren en dat siert hem, maar hij voelt het wel. Het zit hem dwars.”

Uitzonderingsregel voor 'uitzonderlijke talenten'

Van Nieuwkerks salaris bestaat momenteel uit de balkenendenorm, aangevuld met een bedrag dat de contributieleden van de omroep betalen. Dat was een uitzonderingsregel voor ,,uitzonderlijke talenten” die publieke omroepen mochten hanteren.

 De regel is inmiddels ook afgeschaft, maar geldt voor de DWDD-presentator nog tot na de zomer van 2020 als zijn contract afloopt.

Nieuws

Meest gelezen

menu