Jaap van Dissel: omikron kan leiden tot overspoelen van intensive cares

Jaap van Dissel praat de De Tweede Kamercommissie bij over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Foto: ANP

De omikronvariant van het coronavirus kan er bij ons toe leiden dat de intensive cares andermaal worden overspoeld.

Dat zegt hoofd infectieziektebestrijding Jaap van Dissel van het RIVM tijdens een briefing in de Tweede Kamer. Volgens een model met Engelse data zou de mutant in een gunstig scenario kunnen leiden tot 600 ziekenhuisopnames per dag, waarvan 100 tot 125 op de ic.

Op de piek van de huidige golf, eind november en begin december, waren er ongeveer 400 ziekenhuisopnames per dag, waarvan ongeveer 50 op de intensive cares.

„Niet geruststellend”, zegt Van Dissel. Hij onderstreepte dat nog veel onduidelijk is, vooral hoe ziekmakend de omikronvariant is. Zeker is in elk geval dat de mutant zich veel sneller verspreidt, waarschijnlijk twee à drie keer sneller dan de delta-variant.

Booster-vaccinatie

In Engeland verdubbelt het aantal besmettingen met omikron elke twee à drie dagen. Een booster-vaccinatie is de beste garantie tegen ziekte en ziekenhuisopnames. „Het liefst voordat omikron hier dominant is.” In Nederland zijn nu zo’n 120 bevestigde gevallen vastgesteld met de omikron-variant, al wordt in Nederland minder gemeten met welke varianten we te maken hebben.

„Het liefst zou ik de klok luiden en zeggen ’brand meester’, zei van Dissel in de Tweede Kamer. „Iedereen is er natuurlijk klaar mee.”

Omikron-variant van het coronavirus zal begin januari waarschijnlijk de Delta-variant verdrijven als de meest voorkomende variant in Nederland. Meer dan de helft van alle besmettingen zal dan met de nieuwe virusversie zijn.

Nieuws

menu