'Jeugdzorgouders' bezorgd over omgangsregelingen: 'Hoe veilig is het als mensen op elkaars lip zitten en mijn zoon mogelijk het virus meebrengt?'

Omgangsregelingen staan tijdens de coronacrisis soms onder druk. FOTO ANP

Gescheiden ouders die een omgangsregeling hebben voor hun kind, maken zich zorgen over besmettingsgevaar. Wat zijn de gevolgen voor de omgang met hun kind als een van de ouders ziek wordt?

Jolanda (niet haar echte naam) is zo’n moeder. Sinds haar echtscheiding enkele jaren geleden heeft de vrouw uit Stiens een omgangsregeling voor haar zoon. Eens in de veertien dagen gaat de jongen naar zijn vader.

Twee weken geleden kreeg de vrouw, die chronisch longpatiënt is, koorts. ,,Ik heb dit direct aan mijn ex en de voogd gemeld. Maar zij geloofde mij niet en wilde medische gegevens van mijn huisarts. Zij beweerde dat er veel misbruik wordt gemaakt van de coronacrisis om kinderen langer thuis te houden.’’

'Zij geloofde mij niet en wilde medische gegevens van mijn huisarts'

De huisarts weigerde aanvankelijk de gegevens te verstrekken. Uiteindelijk wist het Regiecentrum Bescherming en Veiligheid met een beroep op de Jeugdwet de gevraagde informatie toch te krijgen. Hierin werd bevestigd dat er sprake was van koorts en luchtwegklachten, dat mogelijk sprake was van een coronabesmetting en dat de vrouw was aangemeld bij de GGD.

Twee weken thuis

Hierop kreeg zij van de voogd te horen dat haar kind in dat geval twee weken thuis, bij de moeder, moest blijven. Inmiddels knapt ze dankzij medicatie weer een beetje op. Wel houdt ze haar hart vast voor het bezoek van haar zoontje aan het gezin van haar ex en diens partner, die samen nog vijf kinderen hebben.

'Hoe veilig is het als al die mensen in een weekend op elkaars lip zitten en mijn zoon mogelijk het virus meebrengt?'

,,De omgang met zijn vader vind ik prima. Maar er zijn daar kinderen die vanwege aandoeningen behoren tot de risicogroepen, en mijn ex en zijn partner hebben een vitaal beroep. Hoe veilig is het als al die mensen in een weekend op elkaars lip zitten en mijn zoon mogelijk het virus meebrengt?’’ Een woordvoerder van het Regiecentrum Bescherming en Veiligheid bevestigt dat het coronavirus in sommige gezinnen ingezet wordt ,,om te voorkomen dat de gezinsvoogd op huisbezoek komt of om de omgang met kinderen tussen ex-partners tegen te houden’’.

Over medische informatie: ,,We hebben de wettelijke bevoegdheid om andere bronnen te raadplegen voor informatie en advies. Telefonisch contact met een huisarts of GGD valt daar ook onder’’, aldus Anne IJntema-Harkema.

Als sprake is van een besmetting is het niet verstandig om een kind te verplaatsen van de ene naar de andere ouder. ,,Wij willen niet dat er door besmetting in een gezin weer andere gezinnen en kinderen worden besmet. Daarom willen wij zeker weten hoe het er voor staat met de gezondheid van het gezin en kind om verspreiding te voorkomen’’, stelt het Regiecentrum.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu