Jongeren onder 18 kunnen afspraak voor tweede prik vervroegen. 'Er is voldoende vaccin beschikbaar', zegt de GGD

Foto: ANP

Voor jongeren kan de tijd tussen de eerste en de tweede coronaprik nog verder omlaag. Als zij nu een afspraak maken voor vaccinatie, is de tweede prik drie weken later.

Dat heeft minister Hugo de Jonge dinsdag bekendgemaakt.

Het zogeheten ‘prikinterval’ voor volwassenen ging maandag omlaag van 35 dagen naar 28 dagen. Bij het vaccin van Moderna moeten minstens vier weken tussen de twee prikken zitten.

Bij het vaccin van Pfizer en BioNTech is een kortere tussenperiode mogelijk, maar het afsprakensysteem van de GGD kan geen onderscheid maken tussen die twee vaccins, en daarom geldt voor volwassenen sowieso de langste periode.

Voor jongeren hoeft volgens de GGD’en dit onderscheid echter niet te worden gemaakt, omdat zij alleen met BioNTech/Pfizer worden gevaccineerd.

Jongeren onder 18 kunnen tweede afspraak wel vervroegen

Voor mensen die al een afspraak hebben staan voor een tweede vaccinatie is het niet mogelijk de tussentijd te verkorten, omdat er op dit moment niet genoeg vaccin beschikbaar is.

Voor jongeren onder de 18 die al wel een afspraak hadden gemaakt, maar nog niet gevaccineerd zijn geldt een uitzondering. Zij kunnen desgewenst, voordat zij gevaccineerd zijn, de tweede afspraak vervroegen. Voor deze specifieke groep is volgens de GGD’en voldoende vaccin beschikbaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu