Joyriding: zoonlief rijdt mijn auto in de prak. Vergoedt de verzekering dat? En nog vier vragen over 'plezierritjes'

Het gebeurde in Gasselte. Terwijl de ouders van huis waren, stapte hun zoontje van 12 alleen in de auto en vloog ermee over de kop. Wie draait in zo’n geval op voor de schade? Dat ligt bij de verzekering ingewikkeld.

Zo begint het. Foto ter illustratie.

Zo begint het. Foto ter illustratie. Foto: Callum Hill/Unsplash

Wat is joyriding?

Joyriding is rijden in de auto van iemand anders, zonder dat de eigenaar hiervoor toestemming heeft gegeven. Het verschil met diefstal is dat de dader de auto tijdelijk steelt voor een ‘plezierritje’ en de bedoeling heeft de auto terug te brengen naar de eigenaar.

In de meeste gevallen heeft de bestuurder geen rijbewijs. Joyriding is soms redelijk onschuldig, bijvoorbeeld wanneer een kind gaat rijden in de auto van zijn of haar ouders, maar het is wel een strafbaar feit. Er staat voor meerderjarigen een maximum gevangenisstraf van zes maanden op. En voor minderjarigen kan het een taakstraf betekenen.

Hoe vaak komt het voor?

De daders zijn vaak kinderen die uit verveling of voor de thrill een ritje gaan maken in de auto van hun ouders. Is het aantal gevallen van joyriden door de lockdown toegenomen? Volgens de landelijke politie is er nog geen sprake van een trend.

Het Verbond van Verzekeraars ziet ook geen trend terug in de cijfers. ,,Claims na joyriden lopen wel in de honderden en de schade is vaak fors: een paar duizend euro per claim”, aldus de belangenvereniging. Het is schade waar de ouders vervolgens voor op kunnen draaien.

Wie moet de schade betalen?

De belangrijkste vraag is hoe de ongeoorloofde bestuurder aan de sleutels komt. Voor de verzekering zijn er namelijk twee vormen van joyriding: mét geweldpleging en zonder geweldpleging.

Joyriding met geweld

In dit geval heeft de dader op enige manier geweld gebruikt om in de auto te komen. Bijvoorbeeld door in te breken in het huis waar de sleutels liggen of door de eigenaar van de auto te beroven. ,,Schade aan anderen wordt dan niet vergoed door de verzekeraar. In zo’n geval moeten gedupeerden schade verhalen op de joyrider”, zegt woordvoerder Iwanna de Jonge van het Verbond van Verzekeraars.

Joyriden zonder geweld

Maar stel dat er geen geweld aan te pas is gekomen, maar de eigenaar van de auto valt wel iets te verwijten. Bijvoorbeeld omdat de dader een kind was dat de autosleutels even uit de keukenla pakte en een ritje ging maken. De aansprakelijkheidsverzekering (WA), beperkte casco of allrisk verzekering dekt dan schade aan anderen. Maar dan is schade aan de eigen auto niet verzekerd, aldus de Jonge. ,,Een allrisk verzekering (WA volledig casco) dekt dit. De meeste mensen zijn op die manier verzekerd.”

Wat doet zo’n incident met mijn verzekering?

Schade als gevolg van joyriding heeft verder geen invloed op jouw eigen WA Plus of allrisk verzekering.

Wat nou als de dader onbekend is?

Hiervoor is het Waarborgfonds Motorverkeer opgericht, om mensen schadeloos te stellen die schade opliepen door een onbekende dader. Om aanspraak te maken op een vergoeding uit het fonds moet je wel eerst laten zien dat je probeerde de identiteit van de dader te achterhalen. Bijvoorbeeld door aangifte te doen, buurtonderzoek te doen of met een oproep op social media.

Bij het waarborgfonds zit er een eigen risico van 250 euro op materiële schade.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu