KNMI heft code rood voor storm Eunice op. Zaterdag nog wel code geel in Groningen

Aan de Opwierdeweg in Appingedam waaiden daken van woningen. Foto: ProNews

Het KNMI heeft code rood vanwege de storm Eunice opgeheven. In onder meer de provincie Groningen is nog wel code geel van kracht.

Het weeralarm van het KNMI (code rood), dat nog gold voor Noord-Holland, Flevoland, Friesland, het IJsselmeer- en het Waddengebied, is in de nacht van vrijdag op zaterdag om 02.19 uur opgeheven. Code geel is van kracht in Noord- en Zuid-Holland, Zeeland, het IJsselmeer- en het Waddengebied, Flevoland, Groningen en Friesland.

In de rest van Nederland gelden geen waarschuwingen meer.

Windstoten tot 100 kilometer per uur

In de provincies waar code geel geldt, kunnen nog zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur voorkomen. De komende uren neemt de wind geleidelijk in kracht af, maar zaterdagavond en ook zondag kunnen volgens het KNMI vooral in het westen van het land opnieuw zware windstoten voorkomen.

Zwarte storm

Eunice was een zware storm met op grote schaal urenlang windkracht 10. Tijdelijk werd op enkele plaatsen windkracht 11 gemeten, maar tot een uurgemiddelde windkracht 11 (officiële zeer zware storm) kwam het niet, meldde Weeronline eerder. De zeer zware windstoten veroorzaakten in vrijwel het hele land grote schade en hinder.

Uitschieters naar windkracht 12

Hier en daar werden uitschieters naar windkracht 12 gemeld, onder meer vanaf Rotterdam The Hague Airport en vanaf de Terschellingse vuurtoren Brandaris.

Code rood was in de eerste uren van de nacht van vrijdag op zaterdag nog altijd van kracht in Noord-Holland, Flevoland, Friesland, het IJsselmeer- en het Waddengebied.

In Groningen en Drenthe gold nog code oranje.

Nieuws

menu