Spontaan een winkel binnen stappen is vanaf dit weekend weer mogelijk. Kabinet versoepelt maatregelen

Foto: ANP

Het kabinet versoepelt de coronamaatregelen voor niet-essentiële winkels. Het winkelen op afspraak, zoals eerst bedacht was, komt te vervallen.

Daardoor kunnen klanten vanaf zaterdag spontaan winkels in en uit lopen, melden ingewijden. Wel zullen er maximumaantallen bezoekers per vierkante meter worden bepaald.

Het kabinet heeft hierover vrijdag een besluit genomen. In eerste instantie zouden de niet-essentiële zaken alleen open mogen op afspraak, met openingstijden tussen 5 uur ’s ochtends en 5 uur ‘s middags. Nog los van alle praktische ongemakken van winkelen op afspraak, was dit ook moeilijk te handhaven

Bezoek thuis en cultuurbeoefening

Het dringende advies voor bezoek thuis wordt eveneens iets soepeler. In plaats van twee bezoekers per dag vanaf dertien jaar en ouder mogen dat er vanaf zaterdag vier zijn.

Ook wordt cultuurbeoefening mogelijk. Daarmee mogen dans- en muzieklessen weer van start, voor zowel kinderen als volwassenen.

Over tien dagen besluit over de horeca

Theaters en bioscopen blijven echter dicht, net als de horeca. Het kabinet wil wel sneller dan gebruikelijk de situatie opnieuw beoordelen. Over tien dagen zou het kabinet dan kunnen besluiten de horeca en de cultuursector alsnog onder voorwaarden te heropenen.

Na het informele Catshuisberaad donderdag kwam al naar buiten dat het kabinet afkoerst op versoepelingen van de regels voor niet-essentiële winkels. Maar het idee was toen om alleen winkelen op afspraak toe te staan. Premier Mark Rutte en de nieuwe zorgminister Ernst Kuipers lichten de definitieve besluiten vrijdagavond toe in een persconferentie.

Contactberoepen aan de slag

Behalve de detailhandel kunnen ook mensen met niet-medische contactberoepen, zoals kappers en nagelstylisten, rekenen op goed nieuws. Ook zij mogen onder voorwaarden weer aan de slag. Daarnaast mag het hoger onderwijs en het mbo weer open en komt er ook voor volwassenen meer ruimte om te sporten, zonder tijdsbeperking.

Met de maatregelen gaat het nieuwe kabinet verder dan het advies van het Outbreak Management Team (OMT), dat alleen winkelen op afspraak, heropening van het hoger onderwijs en verruiming van sport had geadviseerd.

Nieuws

Meest gelezen

menu