Kabinet: basisscholen en kinderopvang blijven dicht tot 8 februari

Arie Slob op bezoek bij Juliana van Stolbergschool in Hoogeveen Foto: Archief DVHN/Gerrit Boer

De basisscholen kunnen echt niet eerder open. Dat heeft het kabinet zondagmiddag officieel bekendgemaakt na nieuw overleg over het coronavirus in het Catshuis.

Demissionair minister Slob (Onderwijs) noemt het besluit „een grote teleurstelling.” „De eerste uitkomst van de onderzoeken is dat kinderen niet ontvankelijker of besmettelijker lijken dan bij de oude variant, maar het aantal besmettelijken is nog steeds erg hoog in ons land en daar komt ook bij, dat los van kinderen, er nog veel onzeker is over de werking van de Britse variant.”

Het kabinet gaat deze week gesprekken voeren over zorgverlof voor ouders. „Dit is echt een hele harde boodschap. De combinatie van je werk en de zorg voor je kinderen en dan ook nog ondersteunen bij het onderwijs op afstand, dat is echt heel erg ingewikkeld.”

Britse variant

Zaterdag lekte al uit dat het Outbreak Management Team (OMT) het niet verantwoord vindt om basisscholen per 25 januari weer open te gooien. De Engelse mutatie van het coronavirus baart het OMT zorgen. Deze zeer besmettelijke variant duikt op steeds meer plekken in ons land op.

Ingewijden meldden zaterdag al dat het kabinet van plan was om het OMT-advies op te volgen. Minister Slob bevestigt nu dat dit inderdaad het geval is.

Het kabinet kondigde begin deze week een verlenging van de lockdown tot 9 februari af, maar hoopte de kinderopvangcentra en basisscholen al eerder open te kunnen doen, op 25 januari. Daarvoor werd een advies aan het OMT gevraagd. Dat pakt nu negatief uit.

In principe gaan de basisscholen en de kinderopvang 8 februari weer open, maar dit is nog wel afhankelijk van verder onderzoek en nieuwe ontwikkelingen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu