Kabinet in het nauw door alarmerende toestand in verpleeghuizen

Premier Rutte en minister De Jonge tijdens het debat. Foto: De Stentor

De Tweede Kamer wil dat het kabinet meer doet om het aantal besmettingen in de zorg buiten de ziekenhuizen terug te dringen. Zeker in de verpleeghuizen. Grootste probleem daarbij is het nijpende tekort aan beschermingsmiddelen, zoals mondkapjes. Minister De Jonge: ,,Zeg me wat ik nog méér kan doen, dan doe ik het.”   

Het was flink schrikken tijdens de briefing door medische experts vanochtend in het Kamergebouw, voorafgaand aan het wekelijkse coronadebat. Kamerleden kregen daar te horen dat van alle gemelde coronabesmettingen de afgelopen maanden zo’n 10 procent uit verpleeghuizen kwam. En bijna 40 procent van de tehuizen heeft één of meerdere besmette personen. De conclusie: onze meest kwetsbare ouderen zijn in groot gevaar.

Daar komt nog eens bij dat er in de verpleeghuizen, maar ook in bijvoorbeeld de thuiszorg, een chronisch tekort aan medische hulpmiddelen is. Zo lopen professionals volgens de zorginspectie soms gevaar, terwijl zij niet zomaar kunnen stoppen met het leveren van zorg. Nederland had, in tegenstelling tot sommige landen, nauwelijks noodvoorraden voor een crisis. Het kabinet doet nu zijn best om overal mondkapjes vandaan te halen, maar veel landen zijn daarnaar op jacht.

Stille ramp

Vooral de oppositie kon daarom tijdens het debat vrij schieten. ,,Het is een stille ramp”, aldus SP’er Lilian Marijnissen. ,,Het is een schande dat het kabinet zorgpersoneel onbeschermd laat werken”, voegde PVV-voorman Geert Wilders toe. Het hielp niet dat tijdens het debat meer zorgelijke cijfers vrijkwamen. Daaruit bleek dat het aantal besmettingen in de zorg buiten ziekenhuizen, waaronder verpleeghuizen, de afgelopen dagen behoorlijk is toegenomen.

Als de coronacrisis achter ons ligt, moeten er lessen worden getrokken over hoe de zorg is georganiseerd, gaf premier Rutte toe. Zijn coronaminister, Hugo de Jonge, benadrukte dat het kabinet alles op alles zet om beschermingsmiddelen te regelen. Naast de orders in het buitenland komen er in Nederland productielijnen en worden bestaande voorraden beter verdeeld. Hebben zorgverleners klachten, dan kunnen ze naar de zorginspectie stappen.

App

Veel positiever was de Tweede Kamer over het kabinetsvoorstel om een app in te zetten als belangrijk technologisch hulpmiddel om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Intensiever testen en beter opsporen van besmettingen kan helpen om een nieuwe opleving van de uitbraak komende maanden te voorkomen, vinden ook Kamerleden.

De VVD benadrukte wel dat ‘er zoveel mogelijk privacy moet worden ingebakken’ en dat het gebruik van de apps binnen de wetgeving moet worden geregeld. Als toch een wetswijziging nodig blijkt, dan staan de liberalen daarvoor open, zei fractieleider Klaas Dijkhoff. De PVV meent dat het gebruik van de apps vrijwillig moet zijn, anoniem en dat er geen informatie van mensen in handen van de overheid mag komen. Ook moet de software transparant zijn.

Het kabinet toonde zich tevreden over de brede steun voor een plan dat twee dagen terug nog als een duveltje uit een doosje kwam. De Jonge: ,,Natuurlijk zullen we de privacy optimaal waarborgen.” Verder waren er verrassend weinig vragen over de ic-capaciteit. ,,Wie had dat een paar weken terug verwacht?”, constateerde de zorgminister. Zowel De Jonge als Rutte drukten de Kamer echter op het hart dat de goede cijfers te danken zijn aan de strenge maatregelen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu