Kabinet wacht af met extra coronamaatregelen: komende dagen cruciaal

Premier Rutte zondagmiddag op weg naar het corona-overleg. Foto: EPA

Het kabinet wacht de komende dagen af hoe het aantal coronabesmettingen zich ontwikkelt. Als de cijfers niet omlaag gaan, komen strengere maatregelen in zicht. Een verdere lockdown is dan de enige overgebleven optie, zo bevestigen Haagse bronnen.

Een groot deel van het kabinet kwam zondagmiddag op het Catshuis in Den Haag bij elkaar voor informeel overleg. Daar is gesproken over de besmettingscijfers. Die zijn de laatste dagen wel hoog, maar lijken niet extra hard meer te stijgen. Als deze afvlakking de komende dagen doorzet, zijn strengere maatregelen mogelijk niet nodig.

Maar als het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames wél hard groeit, gaat Nederland – net als andere Europese landen – in een verdere lockdown. ,,Meer smaken zijn er niet meer’’, zegt een Haagse bron.

In dat geval mogen gezelschappen nog maar uit twee personen bestaan, in plaats van de huidige vier. Ook worden alle bijeenkomsten dan verboden, komt er een einde aan alle binnensport en mogen de auto en het openbaar vervoer alleen nog voor noodzakelijke reizen worden gebruikt.

De scholen mogen bij een verdere lockdown zeer waarschijnlijk wél openblijven. Ook winkels blijven geopend, net als tijdens de lockdown in het voorjaar.

Waarschijnlijk geen persconferentie

Aanstaande dinsdag is het twee weken geleden dat het kabinet een gedeeltelijke lockdown afkondigde. Die ging wel pas een dag later in, om 22.00 uur. Dat betekent dat het effect van de maatregelen pas over een paar dagen zichtbaar wordt in de coronacijfers, zo benadrukte RIVM-directeur Jaap van Dissel zondagmiddag op het Catshuis.

De kans is dan ook klein dat premier Rutte en coronaminister De Jonge dinsdag nog een persconferentie zullen geven. Mogelijk volgt die persconferentie pas woensdag, donderdag of vrijdag.

Ondertussen werkt het kabinet aan een regeling voor extra financiële steun voor ondernemers die door de huidige gedeeltelijke lockdown failliet dreigen te gaan. Voor de zwaar getroffen horeca zit een extraatje van ruim 2000 euro in het vat.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu