Kan ik nog op wintersport in tijden van corona? Check hier de (on)mogelijkheden per skigebied in Europa (update 6/11: Duitsland en Oostenrijk dicht)

Een skivantie wordt lastig deze winter. Foto: ANP/Robin Utrecht

Wil je binnenkort op wintersport? Dat wordt heel lastig, want voor vrijwel alle skigebieden in Europa geldt een oranje reisadvies.

Dat betekent: alleen noodzakelijke reizen en bij thuiskomst 10 dagen in quarantaine.

Onderstaande kaart verbeeldt het ANWB-reisadvies per ingekleurd land. De grijze landen kennen alleen een reisadvies van Buitenlandse Zaken. Klik op de landen voor meer info en de benodigde weblinks.

Beperkende maatregelen

De populaire wintersportgebieden in Frankrijk , Noord-Italië , Zwitserland en Oostenrijk hebben allemaal het reisadvies oranje gekregen van het ministerie van buitenlandse zaken.

Hier heb je als toerist niet veel meer meer te zoeken. Nog afgezien van de kans op besmetting krijg je te maken met allerlei beperkende maatregelen. De après-ski kun je sowieoso vergeten. Die is overal verboden. En bijna overal zijn restaurants en cafés gesloten of zeer beperkt open. Ook heel veel hotels zijn dicht.

Om zomaar een paar belemmeringen te noemen:

- Frankrijk zit in een landelijke lockdown. Bijna alles is dicht. Zonder dringende reden mag je de straat niet op.
- Italië kent regionale avondklokken. Het land zit in een gedeeltelijke lockdown. De restaurants sluiten om 18 uur. Veel hotels zijn dicht.
- Zwitserland kent strenge coronamaatregelen in de wintersportgebieden. Mondkapjes zijn vrijwel overal verplicht.
- Oostenrijk kent een avondklok vanaf 20 uur. Restaurants en cafés zijn gesloten.

Duitsland dan?

Duitsland zit de hele maand november in een gedeeltelijke lockdown. Alle toeristische activiteiten in het hele land zijn verboden. Alleen zakenreizen zijn toegestaan. De restaurants en cafés zijn gesloten. Toeristische overnachtingen zijn verboden. Nederland geeft voor heel Duitsland het reisadvies oranje.

Vanuit Drenthe en Groningen mogen we nog wel even tanken of boodschappen doen in Nedersaksen. Neem mondkapjes mee, want onze Oosterburen nemen hun Mundschutz  heel serieus.

Scandinavië is ook mooi in de winter

Jawel, maar in Noorwegen en Finland moet je na aankomst 10 dagen in quarantaine. In Zweden kun je nog wel op wintersport. Daar geldt bijna overal het reisadvies geel (Let op, veiligheidsrisico's). Alleen de stad Uppsala staat op oranje.

Overweeg je een wintersportvakantie in Zweden? Check dan eerst de regionale maatregelen. Dan kan op deze Engelstalige website van de Zweedse overheid.

Kerstvakantie zonder sneeuw? Dat kan in Griekenland

Wil je niet op wintersport maar snak je wel naar een kerstvakantie in den vreemde? Griekenland staat grotendeels op geel, maar in het hele land geldt een avondklok. Ook de Canarische Eilanden staan nog op geel. Je kunt er dus heen, al heeft onze regering liever dat je in Nederland blijft.

Noot

Dit artikel is gebaseerd op informatie zoals die op 6 november op de websites van de ANWB en het Ministerie van Buitenlandse Zaken stond. Check voor vertrek altijd deze websites, want de situatie kan zeer snel veranderen per land, stad en regio.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu