Kans op strenge vorst en winterkou door meteorologisch fenomeen boven de Noordpool: 'Misschien wel schaatsen'

De kans op stevige winterkou in februari groeit met de dag. „Er zou zomaar geschaatst kunnen worden”, zegt oud-weerman Frans Schrader van De Telegraaf. Meteorologische modellen tonen dat statistisch de kans op extreme kou vanaf deze week toeneemt door een ’fenomeen’ boven de Noordpool.

Foto: ANP

Foto: ANP

Schrader: „Weerliefhebbers zijn momenteel vol van een splijtende polar vortex, een fenomeen dat niet jaarlijks voorkomt. Deze poel van zeer koude lucht in de stratosfeer boven de Noordpool is in januari opgewarmd van -70 naar -20 en gespleten. De uitstroom van kou richting het zuiden maakt het voor ons zeer interessant. Dat scenario blijkt zich nu verder te ontwikkelen. Dat de straalstroom zuidelijker is komen te liggen, hebben we al gezien aan het extreem winterse weer in Zuid-Europa.”

Volgens Schrader is het mogelijk dat een echte winter zich vanaf volgende week aandient. „Dan kan de temperatuur ’s nachts dalen naar -10. Het hangt er vanaf of het hogedrukgebied boven Groenland een brug slaat naar Scandinavië. En daar lijkt het steeds meer op. Een hogedrukgebied boven Scandinavië kan ons per 1 februari pardoes in een echte winter doen belanden.”

'Vanaf februari kouder'

Johnny Willemsen, meteoroloog van het weerplatform Weeronline beaamt dat steeds meer rekenmodellen wijzen in de richting van extreem koude scenario’s. „Definitieve voorspellingen doen we niet. Dat is net te vroeg. Wél zien dat het vanaf februari kouder wordt, kwakkelig winterweer. Het Europese onderzoeksinstituut ECMWF rekent aan de hand van computermodellen verschillende scenario’s uit en doet op grond daarvan voorspellingen voor de middellange termijn. Van de 51 verschillende mogelijkheden zijn er een aantal die aangeven dat het extreem koud gaat worden. Het is dus zeker niet onmogelijk, maar te vroeg om op basis van de rekenmodellen nu definitieve voorspellingen te doen.”

Glad ijs

Het zijn dezelfde kaarten en de modellen van weerinstituut ECMWF die al wekenlang door Frans Schrader nauwgezet worden gevolgd: „Al enkele dagen zijn de berekeningen voor de eerste februari-helft redelijk uitzonderlijk. Het doorgaans betrouwbare model voor Europa doet er nu nog een schep bovenop: dik winters, zeg maar gewoon extreem koud. De te koude november, december en januari onderstrepen het winterse scenario voor de komende maand. Als er in de komende week een hogedrukgebied ontstaat van Scandinavië tot Groenland, wordt er extreme Siberische kou onze kant opgeduwd .Ook het Amerikaanse weermodel GFS gaat meer over op een voor ons winters scenario. Het is nog ver weg en het blijft letterlijk je begeven op glad ijs, maar winterser contouren worden zichtbaar!”

Elfstedentocht

Geert Jan van Oldenborgh, klimaatonderzoeker van het KNMI: „Het gemiddelde van alle modellen geeft aan dat we vanaf begin februari in Nederland normaal winters weer krijgen. De kans dat het de eerste week onder de min 5 wordt, wordt nu berekend op 5%. Het klopt dat een hogedrukgebied boven Scandinavië, waar het wél heel koud wordt, ook hier kouder weer zou geven. Maar die kans is nog relatief klein.”

Van Oldenborgh wijst erop dat de kans op extreem koude winters door de opwarming van de aarde in de laatste eeuw flink is afgenomen: „Om uw volgende vraag voor te zijn: gemiddeld is er nu ongeveer eens in de 12 jaar een winter die koud genoeg is voor een Elfstedentocht. Vroeger was er gemiddeld elk vijf jaar een Elfstedentocht mogelijk.” Overigens gaat een Elfstedentocht vanwege corona sowieso niet door, ook al mocht het ijs dik genoeg zijn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu