Kapper platgebeld door klanten die snel nog langs willen komen. Sommige kapsalons blijven langer open met lockdown op komst

Foto: ANP

Kapsalons worden platgebeld door klanten die snel nog voor de lockdown hun haar willen laten doen, zegt de branchevereniging ANKO. Sommige kappers blijven extra lang open om zoveel klanten te kunnen knippen.

Veel kappers blijven langer open, weet woordvoerster Gonny Eussen van de brancheorganisatie ANKO. ,,Sommige kapsalons zijn zelf ook in de weer met het verzetten en verschuiven van afspraken", vult ze aan. Een formele bevestiging dat de kappers op slot gaan, heeft de koepelorganisatie nog niet gekregen maar het verbaast de organisatie niet als er draconische maatregelen genomen worden. ,,Het is een treurig beeld maar ja het zijn ook treurige cijfers.”

ANKO vreest wel dat sommige kapsters, net als tijdens de vorige lockdown, klanten thuis gaan knippen. ,,Met het oog op de kerst zal daar veel behoefte aan zijn. We doen een klemmend beroep op kapsters om er niet op in te gaan. Laten we ons in godsnaam aan de regels houden zodat we het virus eronder krijgen”, aldus Eussen.

Afzeggingen

Niet alleen bij kapsalons is het druk aan de telefoon ook bij sommige fysiotherapeuten staat het toestel roodgloeiend, zegt Pieter Vonk van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). ,,Er zijn mensen die het nieuws zien en hun afspraak afzeggen.” Maar volgens Vonk is het nog niet duidelijk of fysiotherapeuten daadwerkelijk hun deuren tijdelijk moeten sluiten. ,,We vallen niet onder de contactberoepen", benadrukt hij. Bovendien, zo vult hij aan, was er tijdens de eerste lockdown ook geen sprake van opgelegde sluiting, hoogstens kozen sommige fysiotherapeuten daar zelf voor.

Of er een sluiting van de sportscholen in aantocht is, durft Patrick Rijnbeek van branchevereniging NL Actief niet te zeggen. ,,We zijn natuurlijk al eens eerder dicht geweest, dus we hebben er ervaring mee. We hebben nog geen beeld wat dat ditmaal gaat betekenen.”

De rijscholen houden er kennelijk wel rekening mee dat ze voorlopig hun werkzaamheden moeten staken. Volgens bestuurslid Geraldine Storm van branchevereniging LBKR zijn de rijinstructeurs zich ervan bewust dat ze voorlopig geen rijlessen meer mogen geven. ,,Voor de meeste rijscholen komt het niet als een verrassing als ze moeten sluiten. Daar wordt al rekening mee gehouden.” En dat geldt ook voor de leerlingen. Zij hebben er begrip voor, maar volgens Storm is het wel een teleurstelling.

Lastiger

,,De wachttijden voor nieuwe leerlingen zijn al ongelooflijk lang: soms moeten ze een paar maanden wachten tot ze kunnen rijden. Met een mogelijke sluiting wordt dat er niet beter op. De situatie was nog niet helemaal hersteld van het eerste rijles-verbod in maart, dus nu kan het alleen maar nog lastiger worden”, vertelt Storm.

De schoonheidsspecialisten houden hun hart vast voor de harde lockdown die het kabinet waarschijnlijk vanavond gaat aankondigen. Normaal gesproken is de kerstperiode de drukste tijd van het jaar. ,,Dit is gewoon vreselijk”, zegt Jantine van ‘t Klooster, bestuursvoorzitter van Anbos, de branchevereniging van schoonheidsspecialisten.

,,De agenda’s zitten bomvol, schoonheidsspecialisten maken rond de kerstperiode meestal overuren. Als het zo lang duurt, dan wordt er een groot en belangrijk gat geslagen in de omzet van ondernemers”, aldus Van ‘t Klooster.

Nieuws

Meest gelezen

menu