Kappersorganisatie: Zo snel mogelijk open na groen licht, maar het is de vraag of dat lukt

Kappers moeten ook na groen licht van kabinet misschien toch nog even geduld hebben. Foto: Shutterstock

Een aantal kappers wil meteen om middernacht open, als premier Rutte hen vanavond in de persconferentie groen licht geeft. Begrijpelijk, maar het is de vraag of dat gaat lukken, zegt de Algemene Kappers Organisatie (ANKO).

Kapper Alex Eding uit Borger en kapster Marjon Veenhuizen uit het Westerkwartier kondigden het al aan: Zodra Rutte zegt dat het mag, gooien wij om middernacht de deuren open.

Een woordvoerster van de kappersorganisatie ANKO in Huizen gunt het hen van harte, maar waarschuwt dat het op z’n minst een paar dagen kan duren voordat de kappers na toestemming van het kabinet daadwerkelijk open kunnen.

,,Wij hebben een protocol opgesteld met richtlijnen rond het coronavirus. Alle kappers moeten volgens dat protocol gaan werken. Maar het kabinet moet er wel eerst een klap op geven voor we ermee naar buiten kunnen.’‘

Telefoon bij ANKO roodgloeiend

Het valt dezer dagen niet mee om de ANKO te bereiken. De telefoon staat de hele dag roodgloeiend. Door kappers die willen weten hoe ze de heropening van hun zaak kunnen voorbereiden en aan welke eisen ze straks moeten voldoen. Maar ook door consumenten, die willen weten waar ze aan toe zijn.

,,Maar eerst moeten onze ondernemers weten wat ze moeten doen’‘, zegt de woordvoerster. ,,Dan wordt daarna vanzelf duidelijk wat er van de klanten wordt verwacht.

Verplicht haren wassen in de salon

Alleen werken op afspraak, stoelen verder uit elkaar, minder klanten tegelijk helpen, mondkapjes en handschoenen gebruiken, verplicht haren wassen in de salon, zelfs schermen tussen de verschillende klanten... Het zijn maatregelen die kappers zelf al bedacht hebben en die deels ook in het protocol staan. Maar de ANKO waakt voor paniek door of voortijdige meningen over het protocol.

,,We zitten vanavond op het puntje van onze stoel. Als blijkt dat alles zo kan doorgaan als wij bedacht en gehoopt hadden, kan iedereen snel open. Maar als de premier toch een aantal voorwaarden noemt die ons onwerkbaar lijken, moeten we misschien eerst nog met elkaar om tafel. Maar dat verwacht ik eigenlijk niet.’‘

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu