Kerken terug naar 30 mensen per dienst en niet meer samen zingen

Foto: ANP

De Nederlandse kerken gaan vrijwillig terug naar dertig mensen per dienst. Ook zal er niet meer samen gezongen worden. Dat liet minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) vanochtend weten nadat hij had overlegd met het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken.

Dit weekend ontstond verontwaardiging nadat bekend werd dat de Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst drie diensten hield met elk zeshonderd aanwezigen. Daarbij werd gezongen en werden geen mondkapjes gedragen.

Hoewel religieuze bijeenkomsten waren uitgezonderd van een maximum aantal bezoekers, leidde de dienst tot veel onbegrip. ,,Waarom mogen zij wel met zoveel mensen binnen samen zijn en mag ik niet langs het voetbalveld van mijn zoontje staan? Of een concert bezoeken?”, zo luidde de kritiek. Ook in de Tweede Kamer was weinig begrip voor de diensten. 

Goede afspraken

Grapperhaus zei vanmorgen dat er nu goede afspraken liggen die voor de rest van de coronacrisis gelden. ,,Iedereen brengt offers. Kerkelijke organisaties zien dat ook in”, aldus de minister. 

De bewindsman vindt het goed voor sommige gemeenschappen ‘om de afspraken nog eens even heel erg expliciet uit te dragen’. Waar de overheid beperkingen in bijvoorbeeld de cultuur- en evenementenbranche kan opleggen, moet dat bij kerken wel op basis van vrijwilligheid. 

,,Ik mag niet in de kerk de politie gaan laten handhaven”, aldus Grapperhaus. ,,Dat is echt flagrant in strijd met de grondwet. Dus ik moet het hebben van bereidheid, vrijwilligheid en opofferingsgezindheid.”

Geen rol

Met de kerken waar het afgelopen zondag niet goed ging, zal volgens Grapperhaus nog nader worden gesproken. Maar daarin ziet hij voor zichzelf geen rol. 

SGP-Kamerlid Kees van der Staaij laat weten geschrokken te zijn van deze uitkomst. ,,Dit gaat wel heel erg ver en biedt geen enkele ruimte voor maatwerk. Heb het gevoel dat de koers hier meer wordt bepaald door commotie dan door rijp beraad”, schrijft hij op Twitter.  

Nieuws

Meest gelezen

menu