Coronapas of negatieve testuitslag? Nachtraad Groningen hoopt dat gemeentes niet gaan handhaven op coronamaatregelen voor de horeca | DVHN Live

Nee, de stemming in de nachthoreca is er niet beter op geworden na de persconferentie van dinsdag van demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge. Ze mogen weer open, maar dan tot middernacht. Daarnaast is het kunnen tonen van een coronapas of negatieve testuitslag verplicht. Het beleid leidt tot frustratie bij Misha Pchenitchnikov, lid van de Groninger nachtraad.

,,Van verschillende ondernemers heb ik gehoord dat ze met open mond naar de persconferentie hebben gekeken. Niemand snapt het beleid meer”, zei Pchenitchnikov namens de nachtraad, een samenwerkingsverband dat zich inzet voor het nachtleven van Groningen, woensdag in DVHN Live. Hij heeft gemengde reacties gehoord over invoering van de coronapas. ,,De ene groep ondernemers is blij dat ze weer open kunnen, maar een andere groep zegt nu al niet te zullen handhaven bij de deur.”

Zo heeft Laurens Meyer, eigenaar van onder meer De Drie Gezusters in Groningen, al laten weten het niet te zien zitten om te handhaven op de coronapas . Hij vindt het beleid discriminerend en onuitvoerbaar. Ook Pchenitchnikov heeft zo zijn bedenkingen. ,,Dit toegangsbeleid staat namelijk haaks op wat de horeca wil zijn: iedereen verwelkomen en gastvrij zijn. Deze regels werpen voor een grote groep een drempel op om te komen. De coronapas is voor de langere termijn niet wenselijk.”

Extra kosten

Daarnaast levert de handhaving ondernemers extra kosten op, omdat ze iemand bij de deur moeten zetten om de toegangscontrole op zich te nemen. Dat de overheid wel extra budget reserveert voor gemeenten om te controleren of ondernemers zich aan de maatregelen houden, steekt bij veel ondernemers. Dit omdat de coronasteun van de overheid de komende maanden steeds verder afgebouwd.

Dat de financiële steun straks verdwijnt, zorgt bij Pchenitchnikov voor buikpijn. Hij hoopt bovendien dat gemeenten niet gaan handhaven en erop durven te vertrouwen dat de horeca er zelf alles aan doet om besmetting met het coronavirus te voorkomen. ,,Wij zijn een professionele sector en met testen voor toegang kom je al een heel eind. Daarnaast moet je er op letten dat een zaak niet stampvol raakt.

Dansen

Voor Pchenitchnikov toont het kabinetsbeleid aan dat er in Den Haag geen besef is van de gevolgen voor de sector en hoe belangrijk het uitgaansleven is voor veel Nederlanders. ,,Dansen is voor zoveel mensen een manier om zich uit te leven en vrijheid te voelen. Voor sommige mensen zou je het misschien zelfs wel therapie kunnen noemen. Er zijn zoveel jongeren depressief geworden in de coronacrisis. Zij missen een uitlaatklep en het perspectief daarop is er nog steeds niet.”

Pchenitchnikov hoopt dat op 1 november de nachthoreca weer volledig open mag, maar die hoop wordt wel steeds minder groot. ,,Er is zoveel onzekerheid. Dat we al zo lang niet ons ding kunnen doen, knaagt aan de sector. Deze situatie is pittig voor veel ondernemers, die het door de coronacrisis financieel ontzettend zwaar hebben gekregen. Het gemis aan inkomsten werkt bovendien nog heel lang door. Er moet dus zo snel mogelijk weer geld worden verdiend.”


DVHN Live is elke woensdag (en op andere dagen bij actuele gebeurtenissen) van 12.15 tot 12.45 uur te zien op   www.dvhn.nl en Facebook .

Nieuws

Meest gelezen

menu