Speculaties over gezondheidstoestand Poetin na beelden waarin hij krampachtig aan tafel zit

Poetin houdt zich vreemd vast aan de hoekrand van tafel en dat leidde tot speculaties over het mogelijk ernstig ziek zijn van de Russische president. Foto: ANP / ASSOCIATED PRESS

Nieuw opgedoken beelden van de Russische president Vladimir Poetin hebben opnieuw geleid tot speculaties over de gezondheidstoestand van de Russische leider.

Op de gewraakte beelden is Poetin in gesprek met zijn minister van Defensie Sjojgoe en met name zijn lichaamshouding houdt de gemoederen bezig. „Hij houdt de hoek van de tafel vast alsof zijn leven ervan afhangt. Zijn lichaam ligt slap in een stoel alsof hij zijn rug niet recht kan houden”, aldus Taras Voznyak, hoofdredacteur van het Oekraïense Mezha.

Er is al lange tijd veel te doen over de gezondheid van de Russische president, zowel fysiek als mentaal. De jongste beelden van Poetin, die zenuwachtig oogt en zich krampachtig aan de tafel vasthoudt, wekken op sociale media de nodige verbazing en leiden tot speculaties over de gemoedstoestand van de president. In de Britse krant Express doet een psychotherapeut een poging tot duiding. Noel McDermott denkt dat Poetin in een ‘psychotische staat’ verkeert en last heeft van ‘stemmen in zijn hoofd’.

Zelfisolatie

McDermott verklaart dit door verhalen over de dictator die zich sinds het uitbreken van de coronacrisis grotendeels isoleerde van de buitenwereld. Dit zou voor ‘onomkeerbare schade’ hebben gezorgd en een rol hebben gespeeld bij het besluit van Poetin om zijn buurland binnen te vallen, stelt de therapeut.

Poetin vertoont in toenemende mate paranoïde gedrag, schrijft de krant. „Inclusief het ontwijken van persoonlijke ontmoetingen, of juist het ontmoeten van personen aan de andere kant van een absurd lange tafel, het gebruikmaken van een dubbelganger en je veiligheidsmedewerkers je eten laten voorproeven.”

De psycholoog ziet twee mogelijkheden: of hij lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis, of hij is extreem bang en paranoïde. Psychotische gedachten komen veel voor bij zelfisolatie, zo stelt de arts.

Nieuws

menu