Duitse regering verpakt coronawaarschuwing voor jongeren in filmpjes over ‘oorlogstijd'

Anton Lehman blikt in het eerste filmpje terug op de strijd die zijn huisgenoten en hij in de winter van 2020 zogenaamd voerden tegen het onzichtbare gevaar. Foto: Videostill Die Bundesregierung

De Duitse regering heeft twee opmerkelijke filmpjes verspreid waarin de strijd tegen het coronavirus, meer bepaald de tweede golf, wordt voorgesteld als een oorlog. De video’s richten zich vooral tot jongeren en lijken ingegeven te zijn door de aanhoudende illegale coronaparty’s.

In de eerste video blikt een oudere man terug op de winter van 2020 waarin hij als student van het leven wilde genieten maar het lot anders bepaalde. ,,Het onzichtbare gevaar bedreigde alles waarin wij geloofden. Plotseling lag het lot van ons land in onze handen”, vertelt Anton Lehman die volgens het onderschrift destijds ‘vocht’ in Chemnitz in de deelstaat Saksen.

‘Onze bank was het front’

Volgens hem schraapten zijn huisgenoten en hij alle moed bijeen en deden ze wat van hen werd verwacht. ,,Niets. Absoluut niets. We hingen dagen- en nachtenlang thuis rond en vochten zo tegen de verspreiding van het coronavirus. Onze bank was het front, ons geduld was ons wapen. Soms moet ik glimlachen als ik terugdenk aan die tijd. Dat was ons lot. Zo werden wij helden.” Daarna verschijnt de boodschap: ‘Word ook een held en blijf thuis. Samen tegen corona.’

Het tweede filmpje, waarin Lehmans echtgenote Luise terugblikt op dezelfde periode, bevat een soortgelijke, expliciete boodschap. ,,Het hele land keek vol verwachting naar ons jongeren. We hingen thuis wat rond, troffen zo weinig mogelijk anderen en verhinderden zo de verspreiding van Covid-19, het onzichtbare gevaar dat niet alleen ons land maar de hele wereld bedreigde. Als je me nu vraagt hoe vier jongeren dat destijds volhielden en zo dapper thuis rond konden lummelen? Misschien klopt het wat de mensen toen zeiden: bijzondere tijden vragen om bijzondere helden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu