DVHN Live met gezondheidseconoom Jochen Mierau: 'Generale repetitie voor vaccinatie is geen gek idee'

Gezondheidseconoom Jochen Mierau van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) was woensdagmiddag te gast bij DvhN live om te praten over de aankomende vaccinaties tegen het coronavirus. Hoe goed is Nederland voorbereid op vaccinaties? En hoe staat Nederland ervoor wanneer het vaccineren achter de rug is?

Als alles meezit, worden begin januari in Nederland de eerste mensen ingeënt tegen het coronavirus. Mierau maakt zich net als vakbond CNV en anderen zorgen of het ministerie van Volksgezondheid wel genoeg voorbereidingen treft om de hele bevolking zo snel mogelijk te vaccineren tegen het coronavirus. „Als je kijkt naar de communicatie van het RIVM zeggen ze dat ze er klaar voor zijn, maar dan denk ik: laat dat dan ook zien. Het is toch niet gek dat ongeveer een maand voor de vaccinatie dingen klaar worden gezet?”

Generale repetitie

Het Verenigd Koninkrijk begint volgende week al met het vaccineren van de bevolking. Volgens Mierau levert dit een goede kans op om te leren van hun vaccinatieproces. „We kunnen kijken naar wat de Engelsen doen en mogelijk vaststellen waar het proces vastloopt en waar de knelpunten zitten.”

„Wat ik erg positief vind in de Engelse, Duitse en Amerikaanse voorbereiding op het vaccin is dat het heel zichtbaar is. Zo worden er soms zelfs generale repetities gehouden voor de vaccinaties. Dat klinkt misschien een beetje als overkill, maar daarmee genereer je als overheid wel vertrouwen. Bovendien laat het niet alleen zien dat je er klaar voor bent, maar misschien legt het ook nog enkele knelpunten bloot die je anders had gemist.”

Een betere communicatie zou volgens de hoogleraar al een grote stap in de goede richting zijn. „Het is niet verkeerd om alle mensen die in aanmerking komen voor een vaccin alvast een brief te sturen. Het gaat hier om een hele diverse groep. Sommigen hebben bijvoorbeeld verminderde cognitieve vaardigheden of zijn de Nederlandse taal niet machtig zijn. In deze aanloopfase naar het vaccin kun je in alle rust contact zoeken met deze mensen. Hierdoor krijgen ze een beeld van wat ze kunnen verwachten.”

‘Lockdown heeft ook hele grote bijwerkingen’

„We zien nu dat de vaccins in een ongekend snel tempo beschikbaar zijn. Ik begrijp dat dat argwaan opwekt, maar er zijn geen stappen in de ontwikkeling overgeslagen. Heel veel dingen zijn tegelijk gebeurd, omdat het doel heel duidelijk was. Alle grote farmaceuten en instanties waren bezig met de ontwikkeling van een vaccin. Als je kijkt naar het aantal mensuren dat erin gestoken is, is dat niet eens zoveel anders dan bij een ander vaccin.”

Mierau begrijpt dat mensen wantrouwig tegenover het vaccin kunnen staan. Toch is er volgens hem geen reden tot zorgen. „We weten dat wanneer er bij vaccins serieuzere bijwerkingen optreden, deze zich redelijk snel openbaren. Bij de coronavaccins is er geen reden voor twijfel. Natuurlijk, vaccins kunnen kleine bijwerkingen als een pijnlijke arm en korte verhoging geven, maar mensen vergeten dat de lockdown ook hele grote bijwerkingen heeft. Je ziet in studies dat de psychische druk op mensen toeneemt en dit heeft een gigantische impact op de samenleving.”

Nederland na de vaccinatie

Voordat Nederland goed en wel gevaccineerd is, zitten we alweer ver in 2021. Waar staan we dan? „Ik denk dat de uitdaging voor het nieuwe kabinet het opvangen van de economische klap van na de coronacrisis is. Er is heel veel gebeurd, zo hebben we de grootste begrotingstekort in het naoorlogse tijdperk”, vertelt Mierau.

„We weten dat grote economische crises gepaard gaan met gezondheidsschade. Na de coronacrisis hebben we nog steeds te maken met vergrijzing en leefstijlaandoeningen, maar die zullen worden uitvergroot door de economische klap. Ik denk dat we moeten proberen te voorkomen dat we over vier jaar wweer een interview hebben, maar dan over waarom de gezondheidsverschillen zo zijn toegenomen.”

DVHN Live is elke woensdag (en op andere dagen bij actuele gebeurtenissen) van 12.15 tot 12.45 uur te zien op www.dvhn.nl en Facebook .

Nieuws

Meest gelezen

menu