Kijk hier DVHN Live terug. De comeback van Eurovoetbal is op komst: 'We zijn in het diepe gesprongen'

Vorige week werd bekend dat het befaamde jeugdvoetbaltoernooi Eurovoetbal in Haren een comeback gaat maken. Voorzitter Frank de Vries en bestuurslid Marieke Panneman vertelden woensdag over de organisatie in DVHN Live.

Eurovoetbal was voor hele generaties vaste prik tijdens Pinksteren. In de hoogtijdagen passeerden meer dan 45.000 toeschouwers de toegangspoort van stadion De Esserberg in Haren. Op het toernooi speelde nationaal en internationaal voetbaltalent van grote clubs, zoals Boca Juniors, en Ajax Cape Town.

Hemelvaart en vrouwenvoetbal

De nieuwe editie van Eurovoetbal vindt niet tijdens Pinksteren plaats, maar in het Hemelvaartweekend. „We hebben bij verschillende clubs een verkenning gedaan om te peilen wat het meest geschikte moment voor het toernooi zou zijn”, vertelt De Vries. „Het zou natuurlijk heel mooi zijn om het net als vroeger op Pinksteren te houden, maar het Hemelvaartweekend was toch een beter moment qua planning.”

Ook het programma van Eurovoetbal is ten opzichte van eerdere edities gewijzigd. Zo worden er ook wedstrijden voor vrouwen- en G-voetbal gehouden. „In deze tijd kun je niet om vrouwenvoetbal heen: het hoort er simpelweg bij”, stelt Panneman. „Voor bijzonder voetbal geldt hetzelfde. De jongens en meiden die daarin spelen, doen dat met zoveel enthousiasme en passie dat je als stichting verplicht bent om daar een onderdeel aan te wijden.”

Clubs

Welke teams aan het toernooi zullen deelnemen, is nog niet bekend. „We hebben een eerste verkenning in Nederland gehouden. Daaruit bleek dat er absoluut enthousiasme voor het toernooi was”, vertelt De Vries. „Het is heel verleidelijk om te vertellen met welke clubs we in gesprek zijn geweest, maar daar kan ik simpelweg nog geen uitspraken over doen. Naast Nederlandse clubs richten we ons in de eerste instantie ook vooral op Europese clubs. Eerder waren er ook teams uit andere werelddelen op het toernooi, maar we willen niet vanaf het begin te hoog inzetten. Er moet nog heel wat gebeuren.”

Desalniettemin heeft De Vries er vertrouwen in dat er een mooie selectie van teams op het toernooi komt te staan. „We zagen dat in Nederland al heel veel enthousiasme was. De Nederlandse vrouwenelftallen staan hoog aangeschreven, dus ik kan me voorstellen dat wanneer zij toezeggen ook andere topclubs aansluiten.”

Haalbaar

Voordat Eurovoetbal gehouden kan worden, moet er qua organisatie nog veel gebeuren. „We zijn in het diepe gesprongen door nu al naar buiten te brengen dat we bezig zijn met een nieuwe editie, maar ik denk echt dat het haalbaar is”, zegt Panneman. „De grote opgave is om mensen te vinden die het toernooi samen met ons willen organiseren”, vult De Vries aan. „Wat een nog grotere opgave is, is om dit evenement van iedereen te laten zijn en laten zien wat we als Groningen voor elkaar kunnen krijgen. Eurovoetbal is geen hobbyproject van een paar mensen, maar moet een evenement worden waar iedereen naar uit kan kijken.”

Nieuws

Meest gelezen

menu