Koningspaar nog niet terug na ophef over vakantie in Griekenland

Paleis Huis ten Bosch. Foto: Jeroen Schmale.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn aan het einde van de ochtend nog niet teruggekeerd in Nederland. Aan de vlaggenmast op paleis Huis ten Bosch wappert de koninklijke standaard van Willem-Alexander niet.

Volgens de site koninklijkhuis.nl kan deze vlag worden gehesen als het staatshoofd zich in eigen land bevindt. In de praktijk gebeurt dat vrijwel altijd als de koning in zijn koninkrijk is, tot zonsondergang. Willem-Alexander en Máxima verklaarden gisteravond dat ze hun net begonnen herfstvakantie in hun Griekse vakantievilla zouden afbreken.

In het land en in politiek Den Haag stak een storm van kritiek op toen bleek dat ze met het regeringsvliegtuig naar Athene vlogen voor een vakantie, terwijl Haagse bewindslieden Nederlanders met klem opriepen zo veel mogelijk thuis te blijven vanwege de corona-crisis en zo min mogelijk naar het buitenland te reizen.

Vliegtuig nog op Schiphol

Wanneer en hoe de Oranjes terugkeren uit Griekenland is nog niet duidelijk. Het regeringsvliegtuig PH-GOV waarmee ze gisteren naar Athene vlogen, keerde gisteren aan het begin van de avond terug op Schiphol en lijkt daar nog steeds te staan. Of het gezin de rest van de herfstvakantie thuis in Den Haag doorbrengt of elders, is evenmin duidelijk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu