Krijgen we nou sneeuw of niet? Juist dit winterweer, met aanhoudende sneeuwval, is volgens weerman Gerrit Hiemstra lastig te voorspellen

Gerrit Hiemstra. Foto: Geert@CheeseWorks.nl

Een Twitter-bericht waarin weerman Gerrit Hiemstra vrijdag een ‘verschuiving’ in de weersverwachting meldde, leverde vrijdag in een paar uur tijd tweehonderd reacties op.

‘De sneeuwval lijkt wat zuidelijker uit te komen en ook wat later te beginnen’, schreef Hiemstra. Veel mensen reageerden teleurgesteld, een enkeling verheugd.

En dat terwijl hij een dag eerder bij zijn weerbericht in het NOS-journaal nog had gewaarschuwd: ,,Ik moet wel zeggen dat dit de komende dagen nog een beetje kan veranderen. Dat het wat zuidelijker uitkomt, of wat noordelijker’’, zei hij.

Juist dit weertype, waarbij sneeuwval lang aanhoudt, laat zich lastig precies voorspellen, zegt Hiemstra. Zolang de koude lucht uit het noorden en de warmere lucht uit het zuiden even hard tegen elkaar aandrukken, verandert er niks. Maar drukt een van beide harder, verplaatst de sneeuwgrens. ,,Een doortrekkend front is veel makkelijker.’’

Storm

Zeker is volgens Hiemstra dat het zondag tot misschien maandagochtend gaat sneeuwen. De hoeveelheid kan variëren van 5-10 centimeter in het noorden van de provincie tot 15-20 in zuiden, zegt hij. De kou zet zaterdagavond in. ,,En dan is het de rest van de week dik winter.’’ De temperaturen kunnen oplopen tot min tien.

Na jaren kan Nederland komend weekend te maken krijgen met een sneeuwstorm. In de kustgebieden en het rivierengebied verwacht Weer.nl een combinatie van sneeuw en krachtige wind, waardoor sneeuwduinen van meer dan een meter hoog kunnen ontstaan. De laatste keer dat er een sneeuwstorm over het land trok, was in 2010. Volgens Hiemstra kan er zondag ,,best een sneeuwjacht’’ met waaiend stuifsneeuw komen.

Voordeel van harde wind

Het voordeel van de harde wind is volgens Hiemstra dat het water snel afkoelt. Dan kan het snel dichtvriezen.

De kwaliteit van het ijs is overigens ook afhankelijk in hoeverre het vriezen samengaat met sneeuwval. ,,Als het eerst dichtvriest en er valt dan sneeuw overheen, kan je sneeuwijs krijgen’’, doelt Hiemstra op de mindere kwaliteit ijs.

Nieuws

menu