Krijgt mijn kind nu een extra prik tegen meningokokken?

FOTO: JAN DE VRIES

Alle baby’s van 14 maanden oud krijgen in de loop van volgend jaar een uitgebreidere vaccinatie tegen besmetting van meningokokken. Wat betekent dit voor jou en jouw kind?

Waarom wordt de vaccinatie tegen meningokokken aangepast?

Het ministerie van Volksgezondheid maakt zich zorgen over een gestage toename van de besmettingen van het zogeheten type W. Tussen 2003 en 2014 waren er gemiddeld 4 infecties per jaar in Nederland van dit type. Dat liep in 2015 op naar 9 gevallen en een jaar later steeg het tot 50 infecties. Tot 1 augustus van dit jaar stond de teller al op 47 besmettingen met meningokokken W.

Krijgt mijn kind dan meer prikken?

Nee. 14 maanden oude baby’s krijgen een vervangend middel dat onder meer ook tegen de opkomende W-variant beschermt. ,,De ene prik wordt vervangen door de andere prik met meerdere stammen er in’’, vertelt Harald Wychgel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Meningokokken, hoe erg is dat eigenlijk?

Van de meningokokkenbacterie (Neisseria meningitidis) bestaan meerdere groepen. De bacterie zit bij veel mensen in de neus- of keelholte, zonder dat zij ziek worden.

Als de ziekteverwekker echter in het bloed of het hersenvocht terechtkomt, dreigen gevaarlijke aandoeningen, vertelt kinderarts Elisabeth Schölvinck van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). ,,Het is een heel nare en acute ziekte. Wanneer een kind koorts met vlekjes krijgt, moeten ouders direct met hun kind naar de dokter. En met direct bedoel ik ook direct.’’

Tussen juli 2015 en half mei 2017 zijn 10 van de 84 patiënten overleden aan het type W, blijkt uit info van het RIVM. Dat is 12 procent.

In minder dan twee jaar tijd zijn 10 patiënten overleden aan het type W

Meningokokken heeft mogelijk hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging tot gevolg. Vooral baby’s, tieners en ouderen zijn kwetsbaar voor een infectie met ernstige gevolgen. In 2001 kwam de meningokok type C op. Ongeveer 250 mensen in Nederland, vooral tieners, werden ziek. Een deel daarvan overleed.

Een grote inhaal-vaccinatiecampagne voor iedereen tot en met 18 jaar volgde. Een jaar later startte Nederland met het aanbieden van vaccinatie aan baby’s van 14 maanden oud. De prik is een van de 12 vaccinaties tegen ernstige infectieziekten.

Schölvinck zegt dat het aantal besmettingen met meningokokken type W is toegenomen. ,,Het kwam eigenlijk nooit veel voor, maar sinds eind 2015 zien we het steeds meer.’’

Omdat het aantal besmettingen steeds meer de kop opsteekt, adviseert een deskundigenberaad om het vaccin aan te passen. De minister neemt dat advies over. Baby's van 14 maanden oud krijgen dus in de loop van volgend jaar een combinatievaccin tegen meningokokken typen A, C, W en Y.

,,Gegeven de omstandigheden het meest verstandige besluit’’, oordeelt Schölvinck die gespecialiseerd is in infectieziekten en immunologie. Op dit moment zijn er te weinig vaccins beschikbaar. Die moeten worden besteld. Daarom kunnen alle baby’s pas vanaf begin 2018 een inenting krijgen.

Mijn kind heeft net een prik tegen meningokokken C gekregen. Kan ik volgend jaar nog een keer terecht?

Wychgel durft het in dit stadium niet te zeggen. Maar een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat dit niet heel  waarschijnlijk is. ,,Meestal worden dit soort vaccinaties niet met terugwerkende kracht gegeven. Tieners tussen de 12 en 14 jaar kunnen de prik volgend jaar trouwens ook halen.’’

Waarom specifiek deze brugklassers wel?

Mensen tussen de 15 en 24 jaar hebben het hoogste dragerschap, blijkt uit een brief van het RIVM. Dat dragerschap neemt toe rond de leeftijd van 13 jaar. Het idee is om tieners vlak daarvoor in te enten om op termijn de 'W-infecties' af te laten nemen. Er bestaan trouwens wel zorgen over de vaccinatiebereidheid onder deze leeftijdsgroep. Een vaccinatie is niet verplicht.

Nieuws

Meest gelezen

menu