Nieuwe lockdown tegen oprukkende omikronvariant van coronavirus: dit zijn alle maatregelen op een rij

Kabinet: maximaal 2 mensen op visite, 4 tijdens feestdagen ANP

Vrijwel alles in Nederland sluit vanaf zondag de deuren. Dat maakten demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zaterdagavond bekend op een inderhaast ingelaste coronapersconferentie.

,,We staan hier met een somber gemoed”, begon Rutte. ,,Omicron verspreidt zich nog sneller dan we al vreesden. Dus moeten we nu uit voorzorg ingrijpen om erger te voorkomen.”

RIVM-baas Jaap van Dissel was bij uitzondering ook aanwezig bij de persconferentie. Hij gaf uitleg over de omikronvariant. ,,We gaan er vanuit dat omikron zich ook in Nederland snel zal verspreiden.” Het OMT denkt dat de nieuwe variant tussen kerst en oud & nieuw dominant zal zijn in Nederland. ,,Iemand trekt plots een andere jas aan en dan herken je hem niet meer.”

Over de omikronvariant is nog veel onduidelijk, benadrukten zowel Rutte, Van Dissel en De Jonge. Als het beeld gunstig blijft, zal het OMT het kabinet ook weer als eerste adviseren om maatregelen los te laten, zei Van Dissel.

Rutte erkende dat het draagvlak voor de maatregelen ,,niet heel groot’’ is. ,,Ik hoor heel Nederland inmiddels zuchten. Weer een domper voor alle jongeren en ouderen, weer een tegenvaller voor de horeca en culturele instellingen.” De demissionair premier kwam met een kerstboodschap: ,,laat ons een beetje op elkaar letten. Met elkaar komen we ook deze periode weer te boven”.

Maatregelen en dringende adviezen

* Blijf zoveel mogelijk thuis en vermijd drukte.

* Houd overal 1,5 meter afstand.

* Ontvang thuis niet meer dan 2 personen vanaf 13 jaar per dag. Ga maximaal 1 keer per dag op bezoek.

* Op kerstavond, eerste en tweede kerstdag en tijdens de jaarwisseling gaat de norm voor thuisbezoek omhoog naar maximaal 4 personen vanaf 13 jaar per dag.

* Buiten geldt er een maximum groepsgrootte van 2 personen vanaf 13 jaar. Mensen die op 1 adres wonen zijn hiervan uitgezonderd.

* Op kerstavond, eerste en tweede kerstdag en tijdens de jaarwisseling gaat de maximum groepsgrootte buiten omhoog naar 4 personen vanaf 13 jaar.

* Het onderwijs en de buitenschoolse opvang zijn fysiek gesloten tot en met in ieder geval 9 januari. Er zijn enkele uitzonderingen. Op 3 januari besluit het kabinet over het onderwijs vanaf 10 januari.

* Alle horeca is gesloten. Bestellen en afhalen is mogelijk.

* Alle niet-essentiële winkels zijn gesloten. Bestellen, afhalen en retourneren is mogelijk.

* Essentiële winkels, zoals supermarkten en drogisterijen, zijn open tot 20.00 uur. Hier geldt een mondkapjesplicht en een maximum van 1 bezoeker per 5m2 meter.

* Uitgezonderde dienstverlening zoals tankstations, apotheken, bibliotheken, rijscholen, de notaris of advocaat zijn open.

* Alle niet-medische contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten, zijn dicht.

* Bioscopen, musea, theaters en concertzalen zijn gesloten.

* Alle binnensportlocaties zijn dicht (zwemlessen uitgezonderd). Buitensportlocaties blijven geopend voor alle leeftijden tussen 05.00 en 17.00 uur. Voor volwassenen vanaf 18 jaar is buiten sporten toegestaan met maximaal 2 personen op 1,5 meter afstand. Kinderen en jongeren tot en met 17 jaar kunnen buiten sporten en onderlinge wedstrijden spelen op de eigen club.

* Er geldt een evenementenverbod. Uitvaarten met maximaal 100 gasten, weekmarkten en professionele sportwedstrijden zonder publiek, zijn uitgezonderd. Kerstmarkten zijn niet toegestaan.

Nieuws

menu