Landen die volgens Hugo de Jonge 'symbolisch inenten' hebben zorgpersoneel al gevaccineerd tegen corona

Nederland start op vrijdag 8 januari als laatste land in de Europese Unie met het toedienen van coronavaccins. Volgens minister Hugo de Jonge zijn alleen Duitsland en Denemarken op grote schaal aan het inenten, en hebben de meeste EU-landen alleen symbolisch de eerste vaccins toegediend. „Dat heb ik heel bewust niet willen doen.” Maar hoe zit het precies in andere EU-landen? Een overzicht.

In Portugal wordt ziekenhuispersoneel als eerste gevaccineerd.

In Portugal wordt ziekenhuispersoneel als eerste gevaccineerd. Foto: EPA

Uit cijfers blijkt dat veel Europese landen inmiddels al duizenden mensen hebben ingeënt. Vaak gaat het om zorgpersoneel. Bijvoorbeeld in Polen, waar al zeker 36.000 personen zijn gevaccineerd. Ook Portugal kiest ervoor om juist deze groep als eerste in te enten, al zeker 16.000 personen zijn gevaccineerd. In het relatief kleine Luxemburg is binnen twee dagen al het ambulance- en ziekenhuispersoneel ingeënt.

De website Our world in data houdt alle officieel gepubliceerde vaccinatie-cijfers bij. Omdat niet alle landen dagelijks accurate cijfers bekendmaken kunnen de cijfers deels achterhaald zijn. Het overzicht is op alfabetische volgorde van landen.

België – symbolisch

België begon op 28 december met vaccineren. Bij onze Zuiderburen zijn het de bewoners van verzorgingstehuizen die als eerste het vaccin krijgen. De Belgen erkennen dat de prikken die begin deze week zijn gezet – de 96-jarige Joe Hermans uit Sint-Pieters-Woluwe kreeg de eerste – symbolisch waren. De campagne gaat komende maandag pas echt van start.

Bulgarije – medici eerst

Minister van Volksgezondheid Kostadin Angelov was afgelopen zondag de eerste Bulgaar die werd gevaccineerd. De tweede was iets opmerkelijker: bisschop Tikhon Tiveriopolski. De Orthodox-Christelijke geestelijke wilde naar eigen zeggen laten zien dat er licht aan het eind van de coronatunnel is. Daarna volgden meteen medici en verzorgers die op corona-afdelingen van ziekenhuizen werkzaam zijn. Zo’n 4600 van hen hebben inmiddels een prik gekregen.

Cyprus – eerste prik voor president

Op Cyprus kreeg president Nicos Anastasiades zondag als eerste een prik. Daarna volgden inwoners en medewerkers van verzorgingstehuizen. Als die zijn ingeënt, zijn 80-plussers en chronisch zieken aan de beurt, gevolgd door zorgmedewerkers.

Denemarken – tempo

De Deense vaccinatiecampagne begon met een ’dreigement’. De 79-jarige Leif Heiselberg, die als eerste Deen het vaccin kreeg toegediend, grapte tegen de arts die de prik zette: „Ik je zal achtervolgen als-ie niet werkt!” Heiselberg woont in een verzorgingstehuis en het zijn dan ook bewoners van dergelijke tehuizen die het vaccin als eersten krijgen, samen met verzorgers en chronisch zieken. Denemarken maakt tempo, want al bijna 24.000 Denen zijn gevaccineerd.

Duitsland – al meer dan 131.000 prikken

Duitsland gaf het officiële startschot voor de vaccinatiecampagne op 27 december, al werd de eerste prik al een dag eerder gezet bij de 101-jarige Edith Kwoizalla. Net zoals de Fransen hebben de Duitsers ervoor gekozen om de eerste vaccins toe te dienen aan bewoners van verzorgingstehuizen en hun verzorgers. Met al meer dan 131.000 prikken zijn de Oosterburen voortvarend van start gegaan, maar desondanks klinkt er gemor. Hoewel het Pfizer-BioNTech vaccin in eigen land is ontwikkeld, werd op meer doses gehoopt dan nu zijn ontvangen.

Estland – start op 6 januari

De Esten moeten nog beginnen met vaccineren, maar de start van hun campagne wordt wel eerder verwacht dan die in Nederland, namelijk op 6 januari.

Finland – corona-afdelingen

Finland, dat maandag begon met vaccineren, kiest ervoor zorgmedewerkers eerst te vaccineren. Artsen en verpleegkundigen op corona-afdelingen van ziekenhuizen krijgen voorrang, net zoals medici die potentieel in contact kunnen komen met coronapatiënten. Zo’n 1700 Finse zorgmedewerkers hebben inmiddels een prik gekregen.

Frankrijk – eerst ouderen

Ook Frankrijk begon op 27 december met de vaccinatiecampagne. Daar zijn ouderen in verzorgingstehuizen als eerste aan de beurt. De 78-jarige Mauricette mocht het spits afbijten. Meteen na haar volgde cardioloog en 65-plusser Jean-Jacques Monsuez, die de prik liet zetten om te laten zien dat het vaccin veilig is. Want ook oudere verzorgers in verpleeghuizen behoren tot de 1 miljoen mensen die de Fransen de komende twee maanden willen vaccineren. Daarna zijn andere ouderen en ouder zorgpersoneel aan de beurt.

Griekenland – voorrang voor ambtenaren

In Griekenland ontstond afgelopen zondag flinke ophef bij de start van de vaccinatiecampagne. Ministers en hoge ambtenaren kregen namelijk voorrang boven artsen en andere zorgmedewerkers. De regering had weliswaar aangekondigd dat politici samen met zorgpersoneel voorrang zouden krijgen, maar de Grieken waren er vanuit gegaan dat medici als eerste aan de beurt zouden komen, en dat ministers en parlementariërs daarna pas zouden volgen.

Hongarije – primeur voor zorgmedewerkers

Hongarije is op tweede kerstdag van start gegaan met zijn vaccinatiecampagne. Hongaarse zorgmedewerkers hadden de primeur: artsen en ander zorgpersoneel staan vooraan om een prik te krijgen. Sindsdien zijn al meer dan 5000 mensen gevaccineerd.

Ierland – patiënten vaccineren

De 79-jarige Annie Lynch was afgelopen dinsdag de eerste Ier die het vaccin kreeg toegediend. Lynch woont in een verzorgingstehuis, de reden dat ze vooraan de rij staat. Ook medewerkers van verzorgingstehuizen krijgen voorrang bij het vaccineren. Daarnaast zijn ook 500 ziekenhuispatiënten gevaccineerd, zodat goed in de gaten gehouden kan worden wat de bijwerkingen van het vaccin zijn.

Italië – 29-jarige als eerste

Italië begon afgelopen zondag met vaccineren. Daar kreeg een ’jonkie’ de eerste prik, de 29-jarige verpleegkundige Claudia Alivernini. Italianen geven bij het toedienen van het vaccin voorrang aan zorgpersoneel en aan ouderen. Volgens de officiële cijfers zijn al bijna 15.000 prikken gezet.

Luxemburg – zorgpersoneel ingeënt

In Luxemburg ging de vaccinatiecampagne op de 28e van start. Het hertogdom heeft in twee dagen tijd al het personeel in ziekenhuizen en bemanningen van ambulances ingeënt, en is daarna medewerkers en bewoners in verzorgingshuizen gaan vaccineren. De teller staat op al zeker 1200 prikken en medio februari zou dit deel van de campagne afgerond moeten zijn.

Kroatië – voorrang toedieners vaccin

In Kroatië staat de teller al op bijna 8000 vaccinaties sinds afgelopen zondag. In dit Balkanland wordt juist weer gekozen voor bewoners van verzorgingstehuizen en hun verzorgers. Ook medewerkers van de Eerste Hulp en de medici die de vaccins toedienen, krijgen voorrang.

Letland – nog niet op gang

Letland begon op maandag, maar daar is het prikken sindsdien nog niet echt op gang gekomen. Iets meer dan 500 artsen en verpleegkundigen hebben het vaccin toegediend gekregen. Het naburige Litouwen volgt dezelfde strategie, maar ging wel een dag eerder van start met vaccineren. Net zoals het kleine Malta, dat eveneens voorrang geeft aan zorgpersoneel.

Oostenrijk –brede voorrangsgroep

Oostenrijk ging op ’derde kerstdag van start met vaccineren, maar het Alpenland heeft de voorrangsgroep breder geformuleerd. Naast inwoners van verzorgingshuizen staan ook mensen met een chronische longziekte, en bepaalde groepen kanker- en hartpatiënten vooraan de rij. Zo’n 6000 Oostenrijkers hebben inmiddels een prik gekregen.

Polen – start met ziekenhuismedewerkers

In Polen zijn sinds 27 december al zo’n 36.000 mensen gevaccineerd. De eersten die een prik kregen, waren ziekenhuismedewerkers. Maar zij krijgen niet als enigen voorrang: naast medici en verzorgers worden ook hulpverleners, docenten, sociaal werkers en ouderen eerder gevaccineerd dan de rest van de bevolking.

Portugal – nadruk op zorgpersoneel

In Portugal ligt de nadruk aanvankelijk op zorgpersoneel. De eerste gevaccineerden zijn medewerkers van ziekenhuizen. Daarna zijn senioren in verzorgingstehuizen aan de beurt. De vaccins zijn al door het hele land verspreid, tot aan het eiland Madeira even ten noorden van de Canarische Eilanden aan toe; en er zijn al zeker 16.000 prikken gezet. De Portugezen denken in het eerste kwartaal van dit jaar zo’n 1,2 miljoen mensen te kunnen vaccineren.

Roemenië – artsen en verpleegkundigen

In Roemenië ging de vaccinatiecampagne op tweede kerstdag van start. Hier was de primeur voor artsen en verpleegkundigen die op corona-afdelingen van ziekenhuizen werken. Daarna volgen risicogroepen zoals ouderen en zieken, en mensen die in essentiële beroepen werkzaam zijn. In een week tijd zijn al bijna 11.000 Roemenen gevaccineerd.

Slowakije – politici krijgen voorrang

Slowakije begon op 26 december met vaccineren en ook hier kreeg het zorgpersoneel als eerste een prik. Daarnaast krijgen politici voorrang, want ook president Zuzana Čaputová plus verschillende ministers, parlementariërs en de nationale ombudsvrouw zijn gevaccineerd.

Spanje – eerste prik voor 96-jarige

Op het Iberisch schiereiland is men op zondag 27 december begonnen met vaccineren. Spanje heeft ervoor gekozen om eerst ouderen in verzorgingstehuizen en hun verzorgers in te enten. De 96-jarige Araceli Hidalgo uit Guadalajara werd als eerste Spanjaard gevaccineerd en kreeg de prik samen met een van haar verzorgers, Mónica Tapias. De planning is dat eind maart zo’n 2,5 miljoen Spaanse ouderen en hun verzorgers ingeënt moeten zijn.

Tsjechië – inwoners verzorgingstehuizen

In Tsjechië zijn het de inwoners van verzorgingstehuizen die sinds derde kerstdag gevaccineerd worden. De primeur was echter voor premier Andrej Babis, die als eerste Tsjech het vaccin kreeg toegediend. Meteen na hem werd de 95-jarige oorlogsveteraan Emilie Repikova gevaccineerd. Slovenië, dat op dezelfde dag begon met vaccineren, heeft er eveneens voor gekozen ouderen in verzorgingstehuizen voorrang te geven.

Zweden – weinig doses

In Zweden werden de eerste prikken op 27 december gezet en ook daar krijgen bewoners van verzorgingstehuizen voorrang. Bovendien komen verzorgers in deze tehuizen en familieleden van bewoners in aanmerking voor een vaccinatie. Wel klagen Zweden over het feit dat er nog maar iets van 8000 vaccindoses zijn afgeleverd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
Coronavirus
menu