Buiten de Deur: Le bonhomme et la Parisienne

Het is een echte Parisienne, die LouLou. Zwierig linnen, frisse parels, kordaat in haar optreden. En met een mooie zinc, de klassieke zinken bekleding van de bistrobar. LouLou gedraagt zich misschien als een kittige dame, maar is vermomd als restaurant in Groningen.

Bistro Loulou aan het Schuitendiep in Groningen.

Bistro Loulou aan het Schuitendiep in Groningen.

Geopend na het einde van de lockdown, met de bravoure die de Fransen eigen is. De eigenaresse is weliswaar een dame en heeft bravoure, maar is gewoon een hollandaise . Met de wereldwijsheid van een volleerde expat, dat wel.

Heeft onder meer gewoond in Buenos Aires, waar haar vanavond bedienende zoon is geboren. Ze volgde in Parijs langdurig lessen op de beroemde kookschool Cordon Blue, dus Franse bistrokeuken is het parool bij Loulou.

…het is duidelijk dat LouLou weet wat ze wil…

LouLou heeft onderdak gevonden in een fraai hoekpand aan het Schuitendiep waar al een behoorlijke culinaire geschiedenis ligt. Veel daarvan belandde al op Hermus’ bord. Dus hij moet nog eens zien of LouLou een blijvertje is, en geen wufte Parisienne die na een eerste belovende kus hooghartig adieu zegt.

Het interieur is in elk geval warm en uitnodigend, met élégance en nonchalance als steekwoorden. De kaart bevat mooie bistro-klassiekers, met natuurlijk oesters en kreeft, steak-frites en côtelettes d’agneau.

Mooi slierten

Enfin, nous allons le goûter . Het eerste voorgerecht is de saumon mariné, zalm met wilde gamba’s en waterkers (11 euro). De rauwe zalm is friszuur gemarineerd, de twee Argentijnse garnalen knapperig gebakken. Erbij een lichtzure yoghurtsaus en mooie slierten dungesneden venkel. Het bittertje van de radijsplakjes past erbij.

Voor Co komt de cordier, licht gerookt staartstuk van rund met doperwten en morilles (11 euro). Het is toch altijd even wennen als je een warm voorgerecht verwacht, maar iets kouds krijgt. Vooral koud vlees, dat is tricky volgens Co.

Het staartstuk heeft desondanks een lekkere, subtiele rooksmaak. Maar het is helaas aan de droge kant. Er moet flink gezaagd worden om het stuk staart fijn te krijgen. Dat maakt ook het kauwen wat moeizaam. De aspic met daarin doperwt ziet er mooi uit en is fris en een tikje ziltig tegelijk. Met het aardse van de morillesaus blijkt het een mooie combinatie.

Wijnpret

Wat ook mooi combineert: de carmenère van Viu Manent uit de Chileense Colchagua-vallei (32 euro). Hermus begrijpt best dat Loulou even haar Franse wijnpet heeft verruild voor de Zuid-Amerikaanse: carmenère op zijn best is zacht en rond, en deze is op zijn best. Toegegeven: Hermus’ oordeel wordt wat vertroebeld doordat hij die wijn op de Chileense geboortegrond heeft zien rijpen en verschillende jaargangen heeft geproefd.

Hij heft het glas op zijn hoofdgerecht, de boeuf braisé, sukade met dragonpuree en geroosterde bospeen (22 euro). Ja, dan heb je Hermus meteen. Zacht gegaarde, slobberklare sukade die wordt gekust door een diepbruine vleesjus en aardappelpuree met Hermus’ favoriete kruid, de dragon. De wortel is goed geroosterd. ,,Niks meer aan doen”, roept hij luid.

Co laat zich door al dat lawaai van Hermus niet afleiden en proeft geconcentreerd van de flétan, heilbotfilet met risotto en salsa verde (22 euro). De twee stukjes vis zijn mooi op de huid krokant gebakken. Er is niets geks mee gedaan, de smaken zijn puur gehouden.

Welkome aanvulling

De risotto is romig en de groene salade en salsa bieden een welkome aanvulling. ,,Sowieso natuurlijk een heerlijke combinatie: vis en risotto met wat groen.” Ze had alleen graag iets meer vis op het bord gezien. De heilbot is ongeveer van hetzelfde formaat als het staartstuk van een gang eerder.

Haar nagerecht eet ze met de allure van een volleerde Parisienne: neus omhoog, smakelijk etend maar niet overdreven lovend. De tarte au chocola, chocolade, vanille-ijs en crème anglaise (9 euro) is precies wat het belooft te zijn en precies zoals hij gemaakt moet worden. Niks geks, wel lekker.

Hermus had zich vooraf verheugd op de coupe romanoff , maar het belangrijkste onderdeel van die coupe, de aardbeien, waren volgens de chef niet goed genoeg voor dit dessert. Als alternatief offreert ze een cheesecake met een granité die fris en zuiver is.

Maar terwijl Co geniet van een mooie port bij haar dessert, raadt de dame een dessertwijn af bij Hermus’ nagerecht. ,,Te veel zuren. Misschien kunt u beter straks een glas calvados nemen.” Uitstekend advies, madame.

Grote eters

Waar Hermus vooral in Parijse tevredenheid en bonhomie wegzakt, plaatst Co toch nog enige kanttekeningen. Verwijzend naar haar Parisienne-figuur meent ze dat de porties voor haar nét genoeg zijn, maar vermoedelijk aan de karige kant voor grote eters.

De presentatie is eenvoudig, de smaken zijn puur. ,,Het is duidelijk dat mevrouw LouLou weet wat ze wil. In ieder geval geen poespas!” Maar stiekem had ze het wel leuk gevonden als het eten iets spannender was geweest. Zeker gezien de allure van de zaak en de flair van de gastvrouw-eigenaresse-chef. ,,Misschien heeft ze zich toch wat aangepast aan Groningen?”

Bistro LouLou, Schuitendiep 44, Groningen, Tel. 050 - 589 0009, www.bistroloulou.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu