Update: De ruimtecapsule Crew Dragon van SpaceX is zaterdagavond met succes gelanceerd. De astronauten zijn onderweg naar het ruimtestation ISS. Kijk hier de uitzending van de lancering terug.

Beeld: NASA

De lancering van de Falcon 9 raket van SpaceX is zaterdagavond geslaagd. De raket heeft de ruimtecapsule Crew Dragon naar boven gebracht met aan boord twee astronauten.

Het vertrek vanaf Cape Canaveral in Florida bleef lang onzeker vanwege het slechte weer, maar uiteindelijk kon het ruimtevaartuig toch vertrekken. Afgelopen woensdag was dat niet het geval. Toen blies NASA de lancering op het laatste moment af.

De missie wordt als historisch beschouwd. Voor het eerst brengt een commercieel bedrijf mensen de ruimte in. De Crew Dragon is in opdracht van NASA gelanceerd door SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk (de topman van Tesla).

Zo werd de Crew Dragon gelanceerd.

Als alle goed gaat arriveren de astronauten Robert Behnken en Douglas Hurley zondag na een vlucht van 17 uur bij het internationale ruimtestation ISS. Daar zullen ze komende maanden verblijven.

De Crew Dragon biedt plaats aan 7 personen. SpaceX heeft de afgelopen jaren al meerdere onbemande vrachtvluchten uitgevoerd met de capsule.

De vlucht van Hurley en Behnken is ook de eerste bemande Amerikaanse ruimtevlucht sinds juli 2011. Sindsdien waren de Verenigde Staten afhankelijk van aartsrivaal Rusland om mensen naar het ISS en terug te brengen.

Te zien vanuit Nederland

Slechts 23 minuten na de lancering passeertdede Crew Dragon Nederland. Dat was niet te zien, want de zon was toen nog niet helemaal onder.

Om 23.18 uur kwam het ruimtevaartuig voor de tweede keer langs. Toen was het wel zichtbaar.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Extra
menu