Lokpremie voor leerkrachten

ANP

Pas afgestudeerde pabo’ers die als leerkracht aan de slag gaan op scholen van de katholieke scholenstichting Primenius krijgen hun collegegeld van 6000 euro terug.

Ook onderwijs- en klassenassistenten die na hun mbo-4-opleiding een tweejarige associate degree-opleiding doen, krijgen hun studiekosten vergoed.

Studenten lokken

Primenius, met 33 basisscholen in Groningen en Drenthe, wil zo extra leraren trekken en een tekort voorkomen. Groningen en Drenthe, zo blijkt uit onderzoek, staat in 2020 een tekort van meer dan 250 leerkrachten te wachten.

Primenius wil met de maatregelen zo’n tien studenten per jaar lokken. ,,De investering zie ik als het naar voren trekken van scholingsgeld’’, zegt voorzitter John van Meekeren van het schoolbestuur. Dit jaar vervulde hij nog zestig vacatures, ,,maar dat blijft niet lukken.’’ Nieuwkomers die hun studiegeld terugkrijgen, moeten minimaal drie jaar bij Primenius in dienst blijven.

Om extra personeel te krijgen doet het schoolbestuur ook mee aan een programma om onderwijsassistenten twee jaar extra onderwijs te laten volgen op een van de noordelijke pabo’s: de katholieke in Zwolle, Stenden (Emmen, Assen, Groningen) of de Hanzehogeschool (Groningen). Ze kunnen dan meer taken van de leerkracht overnemen. Daarnaast werft Primenius leerkrachten in de financiële sector, zoals bij ontslagen Rabobankmedewerkers. Werknemers die zich laten omscholen zijn verzekerd van een baan.

Ondernemen

Het lerarentekort wordt zo groot dat achterover leunen funest is, zegt Van Meekeren. ,,Er komt heus geen container vol met leraren langs. Als je wat wilt, moet je ondernemen.’’ Dat zijn financiële prikkels nadelig kunnen uitpakken voor andere schoolbesturen, maakt hem niet uit. ,,Die kunnen hetzelfde doen.’’

Een paar jaar geleden was er nog een overschot aan leerkrachten en veel afgestudeerden zochten elders een baan. Daarnaast was er kritiek op de matige kwaliteit van de pabo’s. Die schroefden de eisen omhoog, waardoor jongeren werden afgeschrikt de opleiding te doen. Vooral mbo’ers hebben moeite de toelatingstoetsen te halen.

Nieuws

Meest gelezen

menu