Van der Weijden staakt Elfstedenzwemtocht, maar hij gaat wel naar het eindfeest (update)

Daisy van der Weijden troost haar echtgenoot Maarten nadat hij de 11steden Zwemtocht moest opgeven. Foto: Kirsten van Santen

Maarten van der Weijden zwemt niet meer. Maandagmiddag rond 13.15 uur heeft hij zijn zwemmarathon afgebroken. Hij deed dat na overleg met zijn arts.

De zwemmer is overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij een infuus met een zoutoplossing heeft gekregen.

Naar verwachting herstelt hij snel genoeg om maandagavond het eindfeest mee te vieren op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden. Vanaf 19.00 uur treden hier Frans Bauer, Ilse de Lange en Vangrail op. Premier Mark Rutte komt langs om de zwemmer te huldigen.

Tjdens de laatste uren van zijn zwemtocht passeerde Van der Weijden maandagochtend het beroemde bruggetje bij Bartlehiem en nam hij even de tijd voor een kort vraaggesprek.

Video: Irene Mulder

Hij gaf toen al aan dat Dokkum mogelijk zijn eindpunt zou worden, maar uiteindelijk heeft hij deze elfde van de elf Friese steden net niet gehaald. In totaal heeft hij 163 kilometer gezwommen in 55 uur.

In slaap gevallen

Achterliggende reden voor het stoppen is een verstoorde zoutbalans in het lichaam van de topatleet. Door misselijkheid kon Van der Weijden ook geen medicijnen binnen houden. Bovendien was hij in het water in slaap gevallen, laten zijn begeleiders weten. Van der Weijden wordt met een ambulance naar het Medisch Centrum Leeuwarden gebracht voor onderzoek.

Van der Weijden, die met zijn Elfstedenzwemtocht geld inzamelde voor KWF Kankerbestrijding, begon zaterdagochtend in alle vroegte aan zijn schier bovenmenselijke zwemtocht van 200 kilometer. Maandagavond laat had hij Leeuwarden moeten bereiken.

Moeilijke momenten

De zwemmer heeft onderweg enkele moeilijke momenten gekend. Vooral in de nacht van zaterdag op zondag zat hij er even helemaal doorheen. Toen hij al 24 uur had gezwommen kreeg hij enorme spierpijn en dreigde hij zijn tocht te moeten staken. Een paar hazenslaapjes op een drijvende matras achter de volgboot boden soelaas.

Enorme belangstelling

De publieke belangstelling was overweldigend. Overal langs de route stonden mensen. Ze zongen voor Van der Weijden, schreeuwden hem toe, liepen en fietsten met hem mee en schenen hem ’s nachts bij met zaklantaarns. Tussen Franeker en Dokkum verlichtten boeren het zwemwater met de koplampen van hun trekkers.

Blauwe lampjes houden hem wakker

In de nacht van zondag op maandag kreeg de zwemmer enkele uren coaching van schaatser Erben Wennemars. Van der Weijden deed af en toe een powerdutje om daarna het water weer in te gaan. ’s Nachts droeg hij een bril met blauwe lampjes die hem wakker moesten houden.

Onze collega’s van de Leeuwarder Courant volgden de verrichting van Maarten van der Weijden via een liveblog dat hier is te bekijken.

De zwemmer was ook te volgen via de website marinetraffic.com , via de code RN RE020. De NOS voer mee met een 360° camera en zond de beelden live uit.

Nieuws

Meest gelezen

menu